Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2011,
9.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 2. 2011, 9.12

7 let, 2 meseca

Nevidni delavci: Lotevate se posledic, ne vzrokov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uredba, s katero bo vlada delavcem v stiski, ki ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov, se loteva zgolj posledic, menijo v gibanju Nevidni delavci sveta.

Od vlade zato zahtevajo, da se takoj loti vzrokov za nastali položaj. Kot dodajajo, mora uredbi slediti sprememba zakonodaje in drugačna praksa.

Šele na ta način bo mogoče razgraditi diskriminacijo in uvesti enakopravnost migrantskih delavcev, so še prepričani Nevidni delavci sveta. Pojasnjujejo pa, da gre pri tem zgolj za delno oceno vladne uredbe, saj je zaradi demokratične narave organiziranosti gibanja hiter dokončen odgovor na vprašanje o stališču gibanja do uredbe nemogoč.

"Sramotna diskriminacija migrantskih delavcev" S to uredbo vlada po njihovem prepričanju sicer priznava, da obstaja sramotna diskriminacija migrantskih delavcev. Na tisoče migrantskih delavcev je dolga leta vplačevalo prispevke v socialno blagajno, pravic iz tega naslova pa niso mogli nikoli uveljaviti, poudarjajo.

"Oropani so morali zapustiti Slovenijo" "Od vlade pričakujemo, da bo naslovila celotno problematiko sistematičnega kršenja pravic migrantskim delavcem. Ob tej priložnosti spominjamo tudi na več deset tisoč delavcev, ki so oropani morali zapustiti Slovenijo in so ostali brez možnosti za udejanjenje svojih pravic. Teh ta uredba ne zajema," so zapisali.

V Banja Luki bo 3. marca protest Zato napovedujejo, da bodo samoorganizirane skupine okradenih delavcev v okviru gibanja 3. marca v Banja Luki demonstrirale pred slovensko konzularno pisarno.

Vlada je na četrtkovi seji sklenila, da bo prek ministrstva za delo, družino in socialne zadeve delavcem, ki so se znašli v težkem gmotnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov. Kot je pojasnil direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir, gre za delavce SCT in Vegrada.

Ne spreglejte