SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Pogodbo o prodaji Mercatorja podpisala večina prodajalcev

2

termometer

 | Foto:
Nadzorni svet Pivovarne Laško bo odločal o prodajnem sporazumu za Mercator, ki sta ga dolge tedne usklajevala konzorcij prodajalcev in Agrokor.

Po neuradnih podatkih je večina prodajalcev Mercatorja že podpisala sporazum o prodaji (SPA) Mercatorja. Med njimi so NLB in skladi, družba za upravljanje NFD, Gorenjska banka, Hypo banka, Banka Celje in Prvi faktor. Lahko iztržijo skoraj 105 milijonov O prodaji bodo odločali tudi nadzorniki, ki jih vodi Vladimir Malenković. Laški pivovarji, ki lastniško obvladujejo tudi Union in Radensko, skupaj z omenjenima podjetjema prodajajo največji, skoraj 24-odstotni delež Mercatorja. In če drži, da je hrvaški Agrokor za Mercatorjevo delnico ponudil 120 evrov – borzna vrednost delnice Mercatorja se je včeraj ob odstotnem padcu ustalila pri 94 evrih –, lahko iztržijo skoraj 105 milijonov.

Pivovarna Laško spet prodaja Mercator, zlasti zaradi 370 milijonov dolga S tokratno prodajo Mercatorja bi Pivovarna Laško iztržila veliko, čeprav precej manj kot bi lahko pred poldrugim letom. Agrokor je takrat za delnico Mercatorja ponujal zdaj nepredstavljivih 221 evrov. Pivovarna Laško Mercator prodaja zaradi nevzdržnega finančnega položaja, saj bankam dolguje okoli 370 milijonov evrov. Pivovarni so banke upnice aprila omogočile reprogramiranje dolga do septembra letos 19 bank upnic je pivovarjem aprila letos za pol leta podaljšalo reprogramiranje skoraj 270 milijonov evrov dolga. Da bankirji vztrajno stiskajo za vrat Laščane, je že dolgo jasno. Zato bi se v Laškem gotovo za čim "boljši" denar končno radi znebili Mercatorjevih delnic. Kakšna bo današnja odločitev nadzornikov, je seveda uganka. Ne bi pa bilo preveliko presenečenje, če nadzorniki danes ne bi sprejeli nobene odločitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin