SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Odstopil je direktor HSE Gorazd Skubin

10

termometer

gorazd skubin
Foto: Simon Plestenjak

Slabo leto dni po tem, ko je bil imenovan za generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), je Gorazd Skubin odstopil s položaja. Dogajanje kaže na vse večje razpoke znotraj največje vladne stranke. 

Na HSE so potrdili, da je nadzorni svet na sinočnji seji s Skubinom sklenil sporazum o odstopu in prekinitvi mandata, ki začne veljati takoj. Družbo bo začasno vodil Stojan Nikolić, dozdajšnji član poslovodstva za finance. Nadzorni svet, ki ga vodi Milan Perović, bo prekinjeno sejo nadaljeval prihodnji torek.

O mogočih spremembah v vrhu HSE se je precej ugibalo že od začetka leta. Nekateri nadzorniki niso skrivali nezadovoljstva s Skubinovim delom v HSE. Predvsem s poslovno (ne)sanacijo skupine, ki se po njihovem mnenju ne premakne z mrtve točke.

Kader SMC za vse položaje v energetiki

Kot je znano, so Skubina za generalnega direktorja HSE imenovali junija lani, ko je v boju za ta položaj premagal Blaža Košoroka, dotedanjega prvega moža te elektroenergetske skupine.

Skubin je veljal za kader Stranke modernega centra (SMC). Ta ga je pred tem neuspešno poskušala postaviti na čelo družbe Gen Energija, lastnice slovenske polovice Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Nato je bil v HSE imenovan za člana poslovodstva za tehnične zadeve - na funkcijo, ki je pred tem ni bilo - in pozneje še na sam vrh skupine. Bil je tudi nadzornik Elektra Slovenije (Eles).


Preberite še:

-> Kako tujega investitorja prepričati, da ti da pol milijona evrov
-> Nekdanji šef BMW Slovenija si je kupil hotel na Obali
-> Konec vojne med menedžerji ACH, razdelili si bodo premoženje


Skubinov mandat: prepiri, čistke, dodatek za Teš 6 ... 

A Skubin je že kmalu zašel v težave. Njegov kratek mandat se je izkazal za razočaranje. Pretresali so ga:

 • notranji spori, najbolj izraziti z Nikolićem, članom poslovodstva za finance, ki je položaj zasedal že v času, ko je HSE vodil Košorok. Njegov projekt je bila tudi lanska neuspela izdaja obveznic, s katerimi je HSE želel refinancirati draga kratkoročna posojila, najeta za premostitev luknje, ki je nastala po poplačilu precej bolj ugodnega 110-milijonskega posojila Evropske investicijske banke (EIB), največje financerke projekta šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Čeprav se je Nikolić znašel v nemilosti SMC, je imel pri nadzornikih precej več podpore kot Skubin, prav tako tudi pri Slovenskem državnem holdingu (SDH);
   
 • kadrovske čistke v HSE. Skubin je razrešil večino izvršnih direktorjev, med drugim tudi Tomaža Štoklja, ki je bil desetletje in pol odgovoren za trgovanje, in vodjo službe za energetske politike Djordjeta Žebeljana. V obdobju, ko bi se moral krčiti, je HSE začel na veliko zaposlovati. Najbolj odmeven je bil prihod Jake Slokana, člana SMC in pred tem namestnika generalne sekretarke Cerarjeve vlade Lilijane Kozlovič;
   
 • neuspešno lobiranje za dodatek na položnicah za elektriko za kritje izgub, ki jih ustvarja Teš.

  Poskus uvedbe tako imenovanega prednostnega dispečiranja se je izkazal za polomijo. Najprej zaradi rekordno kratkega roka za javno obravnavo predloga zakona, ki ga je dalo na voljo ministrstvo za infrastrukturo, nato pa tudi zaradi nasprotovanja vseh poslanskih skupin na čelu s SMC. Za nameček je poskus padel v čas, ko je sodišče v Celju nazadnje uvedlo sodno preiskavo v zadevi Teš 6 proti njenemu nekdanjemu direktorju Urošu Rotniku in preostalim osumljencem.  

  HSE je sicer za lobiranje najel podjetje DG Media v lasti Tomaža Natlačna. Pogodba, podpisana decembra lani, je vredna 48 tisoč evrov. Natlačen velja za osebo z dobrimi zvezami v vrhu SMC, predvsem pri Cerarjevem ekonomskem svetovalcu Aleksandru Kešeljeviću;
   
 • nejasen načrt sanacije prezadolžene skupine, ki jo bremeni naložba v Teš 6. Od napovedanega začetka združevanja Premogovnika Velenje in Teša, ki ga je zahteval Slovenski državni holding (SDH), ni bilo nič. Skubin naj bi imel različne ideje, ki pri nadzornem svetu niso padle na plodna tla: od ločitve HSE na tako imenovani dobri in slabi del, ki bi postopoma postal breme države, do novih naložb, pri čemer ni bilo jasno, kako bi jih lahko HSE financiral;
   
 • porušeni odnosi z direktorji hčerinskih družb in spori z Elektrom Slovenije. Vodi ga Aleksander Mervar, ki je s Skubinom in Karlom Peršoljo, prvim nadzornikom GEN Energije, za Cerarjevo vlado leta 2015 pripravil osnutek strategije domače energetske politike. Že kmalu zatem sta se sprla. 

Gorazd Skubin je veljal za kader Stranke modernega centra (SMC), ki jo vodi premier Miro Cerar. Gorazd Skubin je veljal za kader Stranke modernega centra (SMC), ki jo vodi premier Miro Cerar. Foto: Ana Kovač

Obglavljeni HSE – kako naprej?

Skubinov odstop sproža tudi nekatera druga vprašanja, na katera bo odgovor jasen šele v prihodnjih dneh.

Najprej: kako bo njegova poteza vplivala na interesna ravnotežja znotraj HSE? Znano je, da je Skubina še pred imenovanjem na vrh HSE javno podprl tudi predsednik Sindikata delavcev energetike (SDE) Branko Sevčnikar. To je odprlo špekulacije, da mu je Skubin v zameno obljubil nadaljnje delovanje šoštanjskega bloka 5, ki je ključnega pomena za ohranitev delovnih mest, a potrebuje za skoraj dvajset milijonov evrov vlaganj. Čeprav je Skubin zanikal, da razmišlja o zamenjavi direktorja Teš Armana Koritnika, je ta ves čas Skubinovega mandata visela v zraku.

Skubinu je v zadnjih mesecih hrbet kril tudi lobist Ivan Sušnik, ki naj bi v času gradnje Teša 6 na enak način pomagal tudi tedanjemu direktorju Rotniku.

Razpoke v SMC – nov poraz "kabinetne linije"

Skubinov odhod ima tudi politične razsežnosti. Gre za nov, že drugi kadrovski poraz za SMC – predvsem njene tako imenovane kabinetne linije – v zadnjih dneh. Kot smo že poročali, Cerarjevi stranki v nadzorni svet SDH pred dnevi ni uspelo imenovati predsednika uprave IMP Franca Žmavca, dolgoletnega prijatelja člana izvršnega odbora SMC Mitje Sojerja - Miča, enega od najvplivnejših kadrovikov stranke.

Dogajanje kaže tudi na vse večje razpoke znotraj največje vladne stranke. Nekakšna javna skrivnost je, da so nekateri drugi vplivni člani SMC v zadnjih mesecih pospešeno izgubljali potrpljenje s Skubinom, zato se je celo govorilo, da skuša del stranke pripraviti teren za njegovo zamenjavo.

Za razumevanje zadnjih dogodkov bo ključnega pomena še odgovor na vprašanje, kdo iz tandema na vrhu HSE ima največ zaslug za posel, ki ga je v Premogovniku Velenje dobil Inštitut za sodoben trajnostni razvoj. Njegovi ustanovitelji so zdajšnji ali nekdanji pomembni člani SD: Anton Rop, Milan M. Cvikl, Uroš Jauševec in Patrick Vlačič. Gre za stranko, ki ima daleč največji politični vpliv v Šaleški dolini, kjer domujeta Teš in Premogovnik Velenje.  

Rop, glavni izvajalec 35 tisoč evrov vrednega posla (premogovniku svetuje, kako spraviti v pokoj rudarje, ki tega ne želijo), je sicer do zdaj veljal za enega ključnih ljudi iz Skubinove mreže podpornikov. Nadzorni svet Premogovnika Velenje vodi Nikolić.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin