SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: na stresnih testih težave tudi za banke iz Slovenije (video)

2

termometer

 | Foto:
Na evropskih stresnih testih je imelo težave 25 bank, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Med državami, iz katerih prihajajo banke, ki testa naj ne bi prestale, pa naj bi bila tudi Slovenija.

Evropska centralna banka (ECB) bo v nedeljo razkrila izvide finančnega pregleda pomembnih bank v območju evra in v sodelujočih državah EU. Objavila bo podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev ob koncu leta 2013, rezultate obremenitvenih testov po osnovnem in negativnem makroekonomskem scenariju, ki so bili narejeni po izsledkih omenjenega pregleda sredstev, ter njen skupni ugotovljeni kapitalski presežek ali primanjkljaj po negativnem scenariju.

Med težavnimi tudi slovenske banke? Pred objavo so vse bolj glasna ugibanja o rezultatu. Po podatkih nemške tiskovne agencije dpa po vsej Evropi "zdravstvenega pregleda" ni uspešno prestalo 25 bank. Reuters pa dodaja, da konec lanskega leta zadostnega obsega kakovostnega kapitala niso imele banke v več državah, med njimi so Grčija, Ciper, Portugalska in tudi Slovenija.

Vse banke ne bodo potrebovale dokapitalizacije Vendar pa to ne pomeni, da bo 25 bank potrebovalo dokapitalizacijo. Viri so namreč razkrili, da naj bi 15 od omenjenih 25 "problematičnih" institucij do današnjega dne že zadostno okrepilo svoj kapital. Dodatni ukrepi za krepitev kapitala naj bi bili tako potrebni le še v 10 bankah.

Resnične ocene bodo znane šele čez mesec dni Če bo banka na izpitu neuspešna, bo imela dva tedna časa, da ECB pojasni, kaj je v letošnjem letu že naredila za izboljšanje svoje kapitalske trdnosti, in opiše, na kakšen način namerava svoje stanje popraviti v prihodnje. ECB bo dokumente pregledala v prihodnjih 14 dneh, zato bo resnična ocena morebitnega kapitalskega primanjkljaja posamezne banke zares znana šele čez en mesec.

ECB je pod drobnogled vzela tri slovenske banke ECB je v zadnjem letu pregledala 130 bank, iz Slovenije tri največje: NLB, NKBM in SID banko. S tem je prečesala približno 85 odstotkov bančnega sistema v 19 državah – 18 državah iz območja evra in v Litvi, ki bo vanj vstopila prihodnje leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin