Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
28. 9. 2012,
16.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 9. 2012, 16.44

7 let, 2 meseca

Nepremičninski bogataši gredo na davkarijo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Durs je izdal 224 odločb o odmeri davka na nepremičnine večje vrednosti in 606 sklepov o ustavitvi odmere. Preostalih 109 zavezancev bo odločbe ali pa sklepe prejelo do konca prihodnjega tedna.

Maja sprejeti zakon o uravnoteženju javnih financ določa, da se z davkom na nepremično premoženje obdavčijo vse nepremičnine na območju Slovenije, katerih skupna vrednost znaša najmanj milijon evrov, pri čemer so iz obdavčitve izvzete nepremičnine za poslovno in industrijsko rabo ter za javni namen.

Pritožba na odmero davka ne zadrži izvršitve Po določbah zakona je davčna osnova seštevek posplošene tržne vrednosti nepremičnin v lasti istega lastnika, davčna stopnja pa se odmerja od davčne osnove v višini 0,5 odstotka, kadar znaša davčna osnova od milijon do vključno dva milijona evrov, in v višini enega odstotka, kadar znaša davčna osnova nad dva milijona evrov.

Davek se odmerja na letni ravni do vključno leta 2014. Izjema je odmera davka za leto 2012, saj je bil zakon uveden sredi leta, zato je predvideno znižanje davčne obveznosti za 50 odstotkov.

Na Dursu so za Planet Siol.net pojasnili, da je 939 lastnikov nepremičnin večje vrednosti v začetku avgusta prejelo pozive za predložitev dokazov v postopku odmere davka. Do 3. septembra so tako morali davčni upravi vrniti izpolnjene sezname s podatki o nepremičninah ter priložiti ustrezna dokazila, s katerimi so dokazali, da je posamezna nepremičnina namenjena poslovni rabi oziroma se oddaja v odplačni najem.

Durs je prejel odziv na 658 oziroma na 70 odstotkov pozivov. Če zavezanec ni vrnil izpolnjenih seznamov s podatki o nepremičninah in priložil ustreznih dokazil, mu bo izdana odločba o odmeri davka na podlagi razpoložljivih podatkov. Na Dursu poudarjajo, da se lahko zavezanec, če se z odločbo ne strinja, zoper njo pritoži, vendar pa pritožba ne zadrži izvršitve.

224 zavezancev bo plačalo 1.238.499 evrov davka V teh dneh je davčna uprava izdala 224 odločb o odmeri tega davka (81 odločb pravnim osebam in 143 odločb fizičnim osebam) in 606 sklepov o ustavitvi postopka odmere. Preostali davčni zavezanci (109) bodo odločbe ali pa sklepe prejeli predvidoma do konca prihodnjega tedna.

"Skupni znesek odmerjenega davka 224 davčnim zavezancem znaša 1.238.499,30 evrov, pri čemer je davčna osnova 367.290.069,17 evrov," so nam še pojasnili na Dursu.

Kot je zapisano na spletni strani Dursa, je za namene odmere davka na nepremično premoženje večje vrednosti Davčna uprava RS prejela podatke od Geodetske uprave RS, ki je pristojna za evidentiranje nepremičnin in množično vrednotenje nepremičnin. Gre za podatke o posplošeni tržni vrednosti nepremičnin ter o lastnikih oziroma upravljavcih na dan 1. junij 2012.

Ne spreglejte