Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
12.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška nepremičnine

Torek, 27. 8. 2013, 12.36

7 let, 2 meseca

Nepremičnine na Hrvaškem za petino cenejše kot leta 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prodaja stanovanj na Hrvaškem je bila v prvem letošnjem trimesečju za 19 odstotkov manjša kot v enakem obdobju lani, kar predstavlja nadaljevanje negativnega trenda v nepremičninskem sektorju.

Stanovanja v največjih hrvaških mestih so se v primerjavi z letom 2008 medtem povprečno pocenila za dobro petino.

V zlatem obdobju gradbeništva na Hrvaškem, torej v letih 2007 in 2008, se je dnevno v povprečju prodalo 183 stanovanj ali letno slabih 67.800 nepremičnin. Lani so medtem prodali le dobrih 32.200 stanovanj, kar je torej enkrat manj kot v rekordnih letih, danes piše Večernji list.

Velik upad cen kvadratnega metra nepremičnin V Zagrebu je bila povprečna cena kvadratnega metra stanovanja pred petimi leti dobrih 2120 evrov, danes pa je 1640, kar pomeni, da je povprečno stanovanje velikosti 60 kvadratnih metrov glede na 2008 cenejše za slabih 30.000 evrov.

Tudi v ostalih hrvaških mestih so cene padle, tako je v Dubrovniku povprečno stanovanje velikosti 60 kvadratnih metrov leta 2008 stalo slabih 230.000 evrov, letos pa 178.000 evrov. V petih letih so cene padle za dobro petino tudi na Reki, v Splitu in Osijeku, za 13 odstotkov pa v Pulju.

Nikoli višje število neprodanih nepremičnin Število neprodanih nepremičnin nikoli ni bilo višje in je doseglo 15.000, kljub temu da so cene in pogoji za bančna posojila veliko bolj ugodni, v subvencioniranje prodaje pa se je vključila tudi država, navaja časnik.

Sicer pa za državne subvencije pri nakupu stanovanj ni velikega interesa. V treh mesecih novega vladnega programa Pos Plus je zahteve oddalo le 76 oseb. Tudi to kaže, da je kreditna sposobnost državljanov slaba. Da bi dobili subvencije za stanovanje, ki ne sme biti dražje od 1400 evrov za kvadratni meter, morajo namreč sami takoj prispevati 15-odstotni delež.

Kupujejo hiše, da rešijo stanovanjsko vprašanje več generacij hkrati Časnik kot zanimivost izpostavlja, da so na zagrebškem območju zabeležili trend rasti prodaje hiš, ki jih praviloma kupujejo veččlanske družine. Na ta način rešujejo stanovanjsko vprašanje za starše, otroke in vnuke.

Ne spreglejte