Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
14. 8. 2019,
10.16

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

8

Natisni članek

Optika Clarus očala Tihomir Krstić

Sreda, 14. 8. 2019, 10.16

4 leta, 8 mesecev

Nemški optični gigant prevzema Optiko Clarus

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

8

sončna očala | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Optika Clarus, ki je s 26 trgovinami največja v Sloveniji, dobiva novega večinskega lastnika. Dosedanji lastnik Tihomir Krstić je 70 odstotkov podjetja prodal nemškemu velikanu v tej panogi, podjetju Fielmann. To je lani prodalo osem milijonov očal in ustvarilo 1,65 milijarde evrov prihodka. 

konoplja cbd
Novice Slovenci na londonsko borzo po denar za posel s konopljo

Nemško podjetje v uradnem sporočilu za javnost navaja, da višine kupnine ne bodo razkrili javnosti. Tihomir Krstić ostaja 30-odstotni lastnik Skupine Clarus in bo po navedbah v sporočilu za javnost še naprej aktivno vpleten v poslovanje.

Danes ima Optika Clarus 26 trgovin in 30-odstotni delež. Fielmann želi dolgoročno tu prodati 100 tisoč očal. Kot so dodali, želijo z najboljšimi cenami, visokim nivojem storitev in digitalnimi zmogljivostmi prevetriti slovenski trg v korist kupca.

"Digitalizacija in internacionalizacija sta dva ključna dejavnika razvoja v naši industriji," je zapisano v izjavi Krstića v uradnem sporočilu Fielmanna. "S prevzemom Optika Clarus dobiva dostop do mednarodne oskrbovalne verige in širšega spektra prodajnih kanalov, temveč postaja del družinskega podjetja. Veselim se, da bomo skupaj krepili našo prisotnost na slovenskem trgu.

Optika Clarus, ki ima 100 zaposlenih v 26 trgovinah po državi, naj bi pod novim lastnikom širila tako mrežo prodajaln kot tudi krepila spletno trgovino. | Foto: Optika Clarus, ki ima 100 zaposlenih v 26 trgovinah po državi, naj bi pod novim lastnikom širila tako mrežo prodajaln kot tudi krepila spletno trgovino.

Daleč največja optika

Optika Clarus je z devetimi milijoni evrov letnih prihodkov daleč največja v panogi trgovine na drobno z očali. Sledi Art optika, veriga optik in okulističnih ambulant s slabimi tremi milijoni evrov prihodkov, nato Interopti z dvema milijonoma evrov.

Optika Clarus ima okrog 100 zaposlenih.

Robot
Novice Slovenija in Japonska bosta sodelovali na področju razvoja rehabilitacijske tehnologije #video

Nemški velikan z naglo širitvijo po Evropi

Podjetje Fielamann je družinsko podjetje, ki pa kotira na borzi. Po slovenskem prevzemu ima 742 trgovin v 14 državah. Lani je podjetje po podatkih v letnem poročilu prodalo osem milijonov očal in ustvarilo 1,65 milijarde evrov prihodkov (pri nas podobno višino prihodkov ustvari na primer novomeški Revoz), pod črto so imeli 173 milijonov evrov čistega dobička.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, prodajo vsak drugi par očal v Nemčiji. Poleg trgovine imajo tudi lastni oblikovalski oddelek in proizvodnjo.

"Gre za odločen korak v smeri internacionalizacije," je v novici o prevzemu, ki jo je nemški Fielmann objavil na spletni strani, zapisal izvršni direktor podjetja Marc Fielmann. Z nakupom deleža v Optiki Clarus namreč skupina vstopa na 14. evropski trg. Do leta 2025 želijo osvojiti še štiri.

Ne spreglejte