SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemčija zaradi staranja prebivalstva razmišlja o novem davku

2

termometer

Vladajoči krščanski demokrati (CDU) bodo predlagali, da bi za premostitev demografske krize v državi z vse več starejšimi in vse manj rojstvi vsi državljani nad 25 let prispevali del dohodka.

Za kakšen delež dohodka naj bi šlo, za zdaj ni določeno, glede na nekatere predloge pa naj bi novi davek znašal okoli odstotka mesečnega dohodka posameznika, pisanje nemškega dnevnika Die Welt povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Preprečili bi "eksplozijo stroškov socialnega zavarovanja" Denarja, ki bi ga zbrali z novim davkom, ne bi namenili neposredno upokojencem, temveč bi z njim preprečili "eksplozijo stroškov socialnega zavarovanja" oziroma zmanjšanje neravnovesij zaradi upadanja števila delovno aktivnih prebivalcev na eni in hitrega naraščanja števila upokojencev na drugi strani.

Nemška vlada bo demografsko strategijo, prvo, ki bo upoštevala staranje prebivalstva, predstavila po velikonočnih počitnicah, predvidoma konec aprila.

Strategija bi izpostavila pomen politik za povečanje rodnosti Strategija naj bi med drugim tudi izpostavila pomen politik za povečanje rodnosti v Nemčiji, ki je trenutno ena najnižjih v Evropi.

Po ocenah nemškega statističnega urada naj bi se število prebivalcev Nemčije do leta 2060 s sedanjih 82 milijonov zmanjšalo na 65 milijonov. Pri tem bo delež starejših od 65 let, ki danes znaša 20 odstotkov, leta 2060 znašal 34 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin