SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemci preprečili prodajo Hypo banke Američanom

1

termometer

Prodaja bank v jugovzhodni Evropi, tudi v Sloveniji, ki naj bi jih koroška finančna skupina Hypo Alpe Adria International prodala ameriškemu investicijskemu skladu Advent International, je zastala.

Prvi rok za prodajo se je v skladu s podpisano kupoprodajno pogodbo neuspešno iztekel 20. novembra, prodaje pa ni bilo niti v skladu z drugim rokom, to je do 27. novembra opolnoči, je pred dnevi poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Zelene luči prodaji ni prižgala nekdanja večinska lastnica koroškega Hypa, nemška banka Bayerische Landesbank (BayernLB), ki je z nekdanjo hčerinsko družbo v sodnem sporu. BayernLB si želi v sodnem sporu, ki mu ni videti konca, povrniti za skupaj 2,4 milijarde evrov terjatev.

Kot poroča APA, je Avstrija zastopnika ameriškega sklada Advent v petek obvestila o izteku roka. Na Dunaju menijo, da morajo proces dajanja ponudb začeti znova.

Banko v težave spravilo kreditiranje tveganih poslov na Balkanu Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke BayernLB, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v obdobju ambiciozne širitve na Balkanu.

Prodaja hčerinskih bank je pogoj za preoblikovanje v slabo banko. Hypo Alpe Adria International iz Celovca je bila aktivna do konca oktobra, nato se bo preoblikovala v slabo banko v lasti države ter dobila novo ime: Heta Asset Resolution. Čaka jo likvidacija.

V negotovosti ostaja štiri tisoč zaposlenih Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. Sredi leta so imele skupaj 3.950 zaposlenih.

Kot poroča APA, so Hypove banke v jugovzhodni Evropi v nezavidljivem položaju. "Mreža iz ure v uro izgublja vrednost," po poročanju APA pravijo viri blizu dogajanja in poudarjajo, da bo vrednost s trajanjem prodaje vse nižja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin