Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
22. 6. 2017,
11.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

Mojca Lukančič Aha Skupina Mura Specializirano tožilstvo

Četrtek, 22. 6. 2017, 11.59

6 let, 6 mesecev

Nekdanja lastnika Aha Mure zaradi sporne porabe državnega denarja pred sodiščem

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Mojca Lukančič AHA Mura | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Zaradi sporne porabe večmilijonske državne pomoči Aha Muri se mora nekdanja lastnica tekstilne tovarne Mojca Lukančič že zagovarjati pred sodiščem.

Na specializiranem državnem tožilstvu so za Siol.net potrdili, da so proti Lukančičevi in njenemu partnerju Nigelu Petru Buxtonu pravnomočno uvedli sodno preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja.

Zahtevo za preiskavo so vložili že avgusta 2015, približno leto dni in pol po odmevnih hišnih preiskavah pri Lukančičevi in drugih vpletenih, avgusta lani pa jo je sodišče tudi uvedlo. "Sodna preiskava je v teku," so povedali na tožilstvu.

Za očitano kaznivo dejanje jima grozi zaporna kazen v višini od enega do osmih let.

Lukančičeva ne daje komentarjev.

19 milijonov evrov vreden projekt oživitve Mure

Kot je znano, sta Lukančičeva in Buxton iz stečajne mase Mure leta 2011 kupila tako imenovano zdravo jedro tekstilne tovarne za nekaj manj kot 10 milijonov evrov.

Projekt oživitve Mure, vreden 19 milijonov evrov, je aprila 2011 finančno podprla tudi vlada Boruta Pahorja. Njuni družbi Aha Mura je dodelila 5,8 milijona evrov spodbude v zameno za odprtje 920 novih delovnih mest v pomurski regiji.

AHA Mura | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek Pozneje je prišlo do "bistveno spremenjenih razmer na trgu in s tem poslovanja", zaradi česar so junija 2013 v Aha Muri napovedali obsežna odpuščanja. Brez dela je ostalo blizu 300 ljudi.

Zaradi tega v Aha Muri niso več izpolnjevali dogovora z državo, po katerem bi morali imeti pet let zaposlenih 1530 delavcev. Lukančičeva denarja kljub temu ni želela vrniti.

Sumi odtekanja denarja v Srbijo

Nekaj tednov zatem so Aha Muro in Lukančičevo obiskali murskosoboški kriminalisti.

Sumili so, da naj bi bilo dva milijona evrov pomoči, ki sta jih dobila od slovenske države, v resnici uporabljenih za tovarno v Srbiji. V letu 2011 sta namreč kupila še tekstilno podjetje Prvi maj iz Pirota in od srbske države dobila šest milijonov evrov subvencije za ohranitev delovnih mest.

Prav tako naj bi del pridobljenega posojila v višini 750.000 evrov porabila nenamensko, in sicer za nakup strojne opreme v Srbiji.

Lukančičeva je tedaj zanikala, da bi bila pomoč uporabljena nepregledno, takšni očitki pa so bili po njenem mnenju "absurdni". Poudarila je, da za pravilno uporabo namenskih sredstev z Buxtonom jamčita z vsem svojim premoženjem.

Kot smo razkrili včeraj, jima zdaj grozi, da ga bosta tudi izgubila.

Ne spreglejte