SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naravne nesreče letos povzročile več milijard evrov škode

1

termometer

Huda neurja in uničujoči požari so v letošnjih prvih devetih mesecih zahtevali življenja več tisoč ljudi in povzročili več milijard evrov škode.

Med januarjem in septembrom je največja pozavarovalnica na svetu Munich Re naštela 725 katastrof v zvezi z izrednimi vremenskimi razmerami.

"Vremenski stroj prestavil v eno prestavo višje" To je najvišja številka za devetmesečje od leta 1980, so v Münchnu sporočili iz zavarovalniškega koncerna. "Vremenski stroj je zagotovo prestavil v eno prestavo višje," je komentiral Peter Höppe iz Munich Re. Občutno povečanje števila teh dogodkov je po njegovih besedah trden dokaz podnebnih sprememb.

Celotna škoda presega 48 milijard evrov Samo v poplavah v Pakistanu je umrlo več kot 1700 ljudi. Tudi večtedenski gozdni požari v Rusiji so imeli katastrofalne posledice. Po vsem svetu je v prvih devetih mesecih letos zaradi naravnih nesreč umrlo približno 21.000 ljudi, celotna škoda presega 65 milijard dolarjev (48 milijard evrov), ocenjujejo v pozavarovalnici.

"Treba je vztrajati pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov" Leto 2010 je doslej najtoplejše leto od začetka beleženja podatkov pred 130 leti. Tudi zato je treba vztrajati pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, v nasprotnem primeru bodo prihodnje generacije nosile posledice, dva meseca pred naslednjim okoljskim vrhom v mehiškem Cancunu opozarjajo v pozavarovalnici. Z "zelo ambicioznimi ukrepi" sicer podnebnih sprememb ne bo več mogoče zaustaviti, jih pa bi bilo mogoče ublažiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin