Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 11. 2012,
14.52

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 22. 11. 2012, 14.52

3 leta, 8 mesecev

Naložbena priložnost: Blagovne znamke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Blagovne znamke so naše vsakdanje spremljevalke. Obvladujejo naša življenja, v precejšnji meri bolj, kot se sploh zavedamo.

Kdo ne pozna največjih, najbolj prepoznavnih blagovnih znamk ali pogovorno »brendov« v lasti podjetij Apple, Google, McDonald's, Coca Cola, Novartis, Toyota, BMW, Volkswagen, Microsoft, IBM, Nike, Nestlé, Johnson & Johnson, L'Oréal in druge? Se kdaj vprašate, zakaj potrošniki posegamo po njih? Predstavljajo nam varnost in prvovrstno potrošniško izkušnjo. Pri nakupu izdelka ali storitve izbrane blagovne znamke navadno vemo, kaj lahko pričakujemo in smo za takšno »zadovoljstvo« tudi pripravljeni plačati.

Pomena blagovnih znamk in njihovega vpliva na ugled in vrednost izdelkov oziroma storitev v očeh potrošnikov se v zadnjih desetletjih vse bolj zavedajo tudi podjetja. Vlagajo v inovacije, v razvoj svojih izdelkov ter tudi nadaljnji razvoj blagovnih znamk. Skrbijo tudi za odgovorno delovanje v širšem okolju in posledično za dolgoročno zaupanje in ugled podjetja. Pomen močne in prepoznavne blagovne znamke je viden predvsem v obdobjih kriz, ko podjetja prav zaradi zvestobe kupcev do blagovne znamke ohranjajo trdno, stabilno jedro prodaje ter na ta način lažje prebrodijo krizna obdobja.

Močne blagovne znamke so v lasti multinacionalnih podjetij, ki so vodilna v svoji panogi, so kapitalsko močna, visoko likvidna in svojim delničarjem redno izplačujejo dividende. Odlikujejo jih odlični poslovni modeli, jasno izdelana strategija razvoja, zato imajo potencial dolgoročne rasti.

Močna blagovna znamka podjetjem omogoča: hitrejšo in močno rast prihodkov, znižuje finančna in številna druga poslovna tveganja, omogoča višjo dobičkonosnost in denarni tok ter s tem omogoča izplačevanje nadpovprečnih dividend. Vse omenjeno se na daljši rok odraža v visoki rasti cen delnic in nižjem tveganju.

In za konec še zanimivost. Ali ste vedeli, da je največje globalno podjetje po tržni kapitalizaciji ameriški tehnološki gigant Apple? Podira številne tehnološke in prodajne rekorde. V drugi polovici letošnjega septembra je v samo treh dneh od »lansiranja« novega pametnega telefona iPhone 5 na trgu prodal rekordnih 5 milijonov primerkov. Zavidljiva številka, ni kaj!

Investiranje v delnice podjetij z močno blagovno znamko predstavlja odlično naložbeno strategijo in priložnost za vlagatelje, ki želijo dosegati dolgoročno donosnost ob nižjem tveganju. Z naložbo v portfelj globalnih podjetij z močnimi blagovnimi znamkami dosežemo ustrezno razpršenost naložb, hkrati pa si zagotovimo zelo dobro razmerje med pričakovano donosnostjo in tveganjem.

Več informacij dobite na: Triglav Skladi

Ne spreglejte