SiolNET. Posel danes Novice
1,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Največ Slovencev bi dopustovalo doma ali na Hrvaškem

1,20

termometer

Dubrovnik | Če ne bi bilo nobenih omejitev, bi tretjina Slovencev letošnji poletni dopust preživela na Hrvaškem. | Foto: Getty Images
Če ne bi bilo nobenih omejitev, bi tretjina Slovencev letošnji poletni dopust preživela na Hrvaškem. Foto: Getty Images

Če ne bi bilo nobenih omejitev, bi kar tretjina oziroma 33,5 odstotka slovenskih državljanov za letošnji poletni oddih izbralo Hrvaško, kažejo rezultati najnovejše javnomnenjske raziskave Mediane glede načrtov Slovencev za poletni dopust. 38,4 odstotka Slovencev bi dopustovalo v domovini, manj kot desetina vprašanih pa bi dopustovala v obmorskih letoviščih po Evropi in izven Evrope.

Raziskava je pokazala, da kljub negotovim razmeram, še vedno trajajočih ukrepih za zajezitev epidemije, zaprtih mejah in zatišju na turističnem trgu približno tretjina prebivalcev Slovenije že načrtuje letošnji poletni dopust.

Novi koronavirus v Italiji Novice Na Nizozemskem kuna verjetno okužila delavca s koronavirusom #video

Tretjina Slovencev bi dopustovala na Hrvaškem

Na vprašanje, kam bi se poleti odpravili na oddih, če omejitev ne bi bilo, je približno tretjina oziroma 33,5 odstotka vprašanih odgovorila, da bi poletne počitnice preživeli na Hrvaškem. V Sloveniji bi dopustovalo 38,4 odstotka vprašanih. Dopust v obmorskih letoviščih po Evropi bi si privoščila manj kot desetina vprašanih, enako velja tudi za počitnice izven Evrope.

V Sloveniji bi glede na Medianino javnomnenjsko raziskavo dopustovalo 38,4 odstotka vprašanih. | Foto: Thinkstock V Sloveniji bi glede na Medianino javnomnenjsko raziskavo dopustovalo 38,4 odstotka vprašanih. Foto: Thinkstock

Največ tistih, ki bi ostali doma, bi dopustovalo ob obali

Med tistimi, ki bi ostali v Sloveniji, bi se 34 odstotkov vprašanih odločilo za dopustovanje ob obali, približno 30 odstotkov pa bi jih potovalo po Sloveniji, kar je po besedah avtorjev raziskave dobra novica tudi za neklasične ponudnike nastanitev, kot so manjši apartmaji in turistične kmetije. 22,1 odstotka vprašanih bi se na oddih podalo v toplice, 13 odstotkov vprašanih pa v gore.

Kam se boste letos poleti odpravili na dopust?

 • Po Sloveniji. 1937 glasov
  38,74%
 • Na Hrvaško. 1545 glasov
  30,90%
 • Drugam v tujino. 383 glasov
  7,66%
 • Ne vem še. 278 glasov
  5,56%
 • Nikamor, ostal bom doma. 857 glasov
  17,14%
Oddanih 5000 glasov
portorož Novice Turistični bon bodo dobili tudi mladoletni

Slovenci skeptični do ponovnega zagona poslovnih potovanj

Med delovno aktivnimi prebivalci bo v prihajajočih treh mesecih verjetno oziroma zelo verjetno v tujino potovala le tretjina, kar tri četrtine delovno aktivnih pa pravi, da to v prihajajočih mesecih ni verjetno oziroma sploh ni verjetno. Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana 15. in 16. maja 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) s pomočjo Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 505 prebivalcev Slovenije v starosti od 15 do 75 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin