SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najstniki, ki jim je uspelo s svojimi idejami (in so ob tem še zaslužili)

3

termometer

 | Foto:
Aplikacijo prodal za 20 milijonov dolarjev. Raziskuje nove možnosti zdravljenja raka. Ustvarja nalepke za legokocke. To so zgodbe o uspehu, ki jih pišejo najstniki. Med njimi je tudi Slovenec.

Žan Korošec ustvaril mobilno igro, ki ima že več kot 14 milijonov prenosov

Letnik rojstva: 1996 Kaj počne: gimnazijec je ustvaril izjemno priljubljeno mobilno arkadno igro 100 ballz

Mobilna igra 100 ballz je od maja lani zabeležila že več kot 14,5 milijona prenosov. Njen ustvarjalec je 18-letni Celjan Žan Korošec, ljubitelj programiranja, ki je igro ustvaril na prigovarjanje svojih prijateljev.

Čeprav je igra brezplačna, pa denar dobiva od oglasov, ki se predvajajo uporabniku. Po končani gimnaziji se namerava vpisati na študij računalništva.

Nick D'Alosio je pri 17 letih Yahooju prodal aplikacijo pod pogojem, da ga vzamejo v službo

Letnik rojstva: 1995 Kaj počne: načrtuje aplikacije in dela za Yahoo Britanec Nick D'Alosio je bil star 17 let, ko je Yahooju za dobrih 20 milijonov evrov prodal aplikacijo Summly. Aplikacija, ki daljša besedila logično skrajša v 1.000, 500 ali 140 znakov dolg tekst, je nastajala nekaj let, sprva pa se je imenovala Trimit.

V njegovo idejo so vlagali medijski mogotec Rupert Murdoch, igralec Ashton Kutcher in umetnica Yoko Ono, zanjo pa so se zanimali tudi pri Applu. Zmagal je Yahoo, ki pa mu je najstnik ob nakupu postavil pogoj, da ga vzamejo v službo, kjer bo lahko še naprej razvijal aplikacije.

Danes 19-letni Nick ob delu na Yahooju študira na Oxfordu, še vedno pa živi z mamo, očetom in mlajšim bratom. Kljub milijonom, ki jih je zaslužil, živi skromno. "Denar je seveda super," je v intervjuju za revijo The Collective povedal Nick. "A najbolj sem ponosen, ko prebiram tvite mladih, ki mi povedo, da sem njihov zgled."

Jack Andraka se je med poukom biologije domislil ideje, ki lahko rešuje življenja

Letnik rojstva: 1997 Kaj počne: raziskuje nove možnosti zdravljenja raka

Jack Andraka je 18-letni Američan, ki je kot 15-letni šolar med poukom biologije domislil ideje, s katero je pretresel tudi ugledne znanstvenike. Razvil je novo metodo, s katero lahko zdravniki hitreje in tudi cenovno ugodneje zaznajo povečano stopnjo beljakovin, ki je značilna za raka trebušne slinavke, jajčnikov in tudi pljuč. S tem lahko raka odkrijejo že v zgodnji fazi in tako dosežejo večjo ozdravljivost.

S svojo zamislijo se je obrnil na številne zdravnike in znanstvenike, kar 199-krat so ga zavrnili, preden je vzbudil pozornost profesorja Anirbana Maitre, ta mu je pomagal projekt uresničiti. Jack Andraka bo po končani srednji šoli šolanje nadaljeval na Stanfordu.

Hart Main pri 13 letih ustanovil podjetje, ki proizvaja dišeče sveče z vonjem po slanini, pici, umazaniji …

Letnik rojstva: 1999 Kaj počne: ustanovitelj Man Cans, podjetja z dišečimi svečkami za moške

Ameriški najstnik Hart Main je svoj posel začel pri 13 letih, ko ga je zmotilo, da so vse dišeče sveče na trgu sladkih, ženskih vonjev. "Pomislil sem: zakaj nikjer ne prodajajo sveč z vonji, ki jih imajo radi moški?"

Njegove dišeče svečke v pločevinkah (za eno morate odšteti 8,4 evra) z vonjem po pici, umazaniji, slanini, žaganju, cigaretah, kolonjski vodici in podobnimi vonji, ki so všeč moškim, so postale prava uspešnica.

Proizvodnjo svečk je družina Main iz domače kuhinje preselila v večjo proizvodnjo, Hart pa ima tam tudi svojo pisarno. Njegov projekt ima tudi dobrodelno naravo, saj z juhami iz pločevink, ki jih potrebujejo za vlivanje sveč, nahranijo otroke v kar 25 šolskih kuhinjah v treh ameriških zveznih državah.

Greyson MacLean iz nalepk za legokocke ustvaril milijonski posel

Letnik rojstva: 1998 Kaj počne: ustanovitelj podjetja BrickStix, ki izdeluje nalepke za legokocke

Greyson MacLean iz Hartlanda v ZDA se je pri devetih letih domislil nalepk, s katerimi lahko spreminjamo videz kock in figuric. Samolepljive nalepke, ki se jih zlahka odstrani in znova uporabi, je poimenoval BrickStix.

Njegovi starši so v razvoj projekta in zaščito ideje vložili 20 tisoč ameriških dolarjev, od leta 2011 pa so prodali že več kot 30 tisoč paketov nalepk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin