Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2013,
15.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 9. 2013, 15.44

7 let, 2 meseca

Najprijaznejša poslovna okolja v Skandinaviji, Avstriji, Nemčiji …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali je poslovno okolje pri nas dovolj prijazno do podjetij in ali so razmišljali, da bi zaradi težav prenesli poslovanje v tujino?

To smo med drugim spraševali vodilne može iz nekaterih podjetij, ki razstavljajo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju (MOS 2013), ki smo ga danes obiskali z našo ekipo. Vprašanji smo jim zastavili tudi zaradi novice, da bo mežiško podjetje Tab zaradi boljših makroekonomskih razmer v prihodnje več poslovalo in zaposlovalo v Makedoniji.

Na Hrvaškem po vstopu v EU lažje, poslovno okolje pa še slabše kot pri nas "Mislim, da je poslovno okolje v Sloveniji trenutno dokaj neprijazno. Gre za težave, s katerimi se srečuje večina podjetij in obrtnikov. Mi delamo veliko z obrtniki monterji, ki imajo precejšnje težave. Največje težave so s plačili, vedno manj je poslov, višji pritisk na cene," pravi Yasin Jodeh, direktor podjetja Atlas Trading iz Vojnika, ki se ukvarja z inženiringom za obnovljive vire energije.

"Nepremičninski davek kot nova dajatev bo seveda povzročil precej težav. Veliko podjetij ima nepremične, ki jih mogoče ne uporablja, tako kot je v našem podjetju. Uvedba tega davka bo povzročila znižanje cen nepremičnin, zato jih bomo morali nekaj prodati," dodaja Jodeh o verjetni skorajšnji uvedbi davka na nepremičnine.

Na vprašanje, ali so kdaj razmišljali, da bi svoje poslovanje preselili v kakšno drugo državo, Yasin Jodeh odgovori, da za zdaj še ne. Sicer delujejo tudi na Hrvaškem, kjer so se jim stvari precej olajšale, odkar je ta država vstopila v EU. Vendar pa misli, da je glede poslovnega okolja položaj tam še slabši kot pri nas. Kot primer držav, ki imajo najprijaznejše poslovno okolje, Yodeh navaja skandinavske države.

Avstrija pomaga podjetjem in jih predstavlja po svetu Dejan Cverlin, direktor podjetja Bioles Horizont, ki deluje na področju lesne biomase, glede prijaznosti oziroma neprijaznosti poslovnega okolja v Sloveniji meni, da država podjetjem premalo pomaga pri izvozu in prodoru na tuje trge, saj druge države svojim podjetjem ponujajo več podpore.

"Smo izvozniki in se čutimo nekako zapostavljene. Nismo še razmišljali, da bi selili svojo proizvodnjo v tujino, bomo pa videli, kaj bo prinesla prihodnost. Med državami s prijaznim poslovnim okoljem bi izpostavil Avstrijo, ki pomaga svojim podjetjem, jih predstavlja tudi drugje po svetu, omogoča precej ugodnosti in marketinške podpore," je še povedal Cverlin. O novem nepremičninskem davku pa: "Vsekakor bo to dodaten strošek, ki ni predviden, in treba bo še več delati za pokritje tega."

"Sem zaveden Slovenec, zato ne razmišljam, da bi posloval drugje" Alfred Levstek, direktor podjetja F3MLevstek iz Črnuč, ki se ukvarja s sistemi za čiščenje odpadnih voda in biološkimi čistilnimi napravami, je povedal, da je bilo poslovno okolje v Sloveniji pred leti veliko bolj spodbudno, kot je zadnje čase, ko se pozna kriza.

"Ko smo odpirali podjetje leta 2005, sem šel v samozaposlitev, takrat so bile spodbude večje. Teh zdaj ni niti od bank niti od države, da bi lahko bolj širili svoje poslovanje na področju ekologije, ki je postala pomemben dejavnik. Tudi občine nimajo denarja, da bi spodbujale ljudi, da bi šli v večje nakupe," pravi Levstek. Možnost, da bi zaradi omenjenih težav svoje poslovanje preselil v kakšno drugo državo, odločno zavrača, ker se ima za zavednega Slovenca in upa, da se bodo stvari izboljšale. Kot zgled prijaznega poslovnega okolja navaja Nemčijo, Nizozemsko, Veliko Britanijo, s katero precej sodelujejo, in Portugalsko.

Prijaznost poslovnega okolja odvisna tudi od subvencij države "Prijazno poslovno okolje za nas kot trgovca in prodajalca je takrat, ko ima kupec dovolj denarja. Tega je v času krize manj, kot ga je bilo pred leti, zato je okolje neprijazno. Druga stvar pa je stanje na trgu, kjer mi nastopamo z energetsko opremo," slikovito pravi Hari Jakop iz celjskega podjetja Kovintrade.

Prijaznost poslovnega okolja na področju njihovega delovanja je mogoče ocenjevati z vidika, ali država ponuja subvencije za spodbujanje nakupa ogrevalne in solarne tehnike. "Podrobnejšega pregleda po Evropi sicer nimam, vem , da ima Avstrijo v povprečju daleč največ solarnih sistemov, ampak ne za to, ker bi bila najbolj osončena, temveč zato, ker so subvencije največje. Se pravi, da je država naredila neko prijazno okolje za monterje in proizvajalce te opreme," še poudarja Hari Jakop iz podjetja Kovintrade.

Ne spreglejte