Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 12. 2011,
9.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hongkong ZDA

Nedelja, 18. 12. 2011, 9.44

7 let, 2 meseca

Najbolj razvit finančni sistem ima Hongkong

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hongkong je prehitel ZDA in Veliko Britanijo ter se uvrstil na prvo mesto letošnje lestvice Svetovnega gospodarskega foruma, ki ocenjuje stanje finančnega sektorja v 60 državah.

Hongkong je prepričal predvsem z odličnimi ocenami pri nebančnih finančnih storitvah, na primer pri aktivnosti prvih javnih ponudb delnic, ter zavarovanju. Hongkong je s tem postal prvo azijsko finančno središče, ki je doseglo najvišjo vrednost kazalca finančnega razvoja, pojasnjuje Svetovni gospodarski forum.

Ocene ZDA ostajajo skoraj nespremenjene Kljub zdrsu iz lanskega prvega na letošnje drugo mesto ocene ZDA ostajajo skoraj nespremenjene. Še naprej je zaskrbljujoča finančna stabilnost, ki pa jo ZDA odtehtajo z odličnimi rezultati pri finančnem posredništvu. Še posebej dobro je razvito trgovanje z devizami in izvedenimi finančnimi instrumenti, relativno močna pa je tudi aktivnost prevzemov in združitev ter sekuritizacije.

Velika Britanija s slabšimi ocenami pri sekuritizaciji in aktivnostih na področju prvih javnih ponudb delnic Velika Britanija, lani druga na lestvici, je zdrsnila tudi glede na točke in pristala na tretjem mestu. Predvsem si je prislužila slabše ocene pri sekuritizaciji in aktivnosti na področju prvih javnih ponudb delnic.

Sicer pa se na letošnji lestvici do 10. mesta za omenjenimi tremi zvrstijo Singapur, Avstralija, Kanada, Nizozemska, Japonska, Švica in Norveška.

Steinberg: Prvič v zgodovini lestvice na vrhu nista Velika Britanija ali ZDA "Vzpon Hongkonga na vrh lestvice pomeni pomemben mejnik, saj prvič v zgodovini lestvice na vrhu nista Velika Britanija ali ZDA," je rezultate komentiral izvršni direktor Svetovnega gospodarskega foruma ZDA Kevin Steinberg. Zahodni finančni trgi so trenutno vsekakor osredotočeni na kratkoročne težave, meni Steinberg. "A to poročilo naj jim bo opozorilo, da je njihovo dolgoletno vodstvo morda ogroženo," opozarja.

90 odstotkov obravnavanih držav še ni povrnilo na predkrizne ravni Poročilo o finančnem razvoju se osredotoča na dolgoročne ukrepe, ki podpirajo vsesplošni razvoj finančnega sistema. Zajema 60 držav, ki v tem pogledu veljajo za najbolj razvite, med njimi pa ni Slovenije. Sicer je poročilo pokazalo še, da se 90 odstotkov obravnavanih držav še ni povrnilo na predkrizne ravni, kar se tiče dostopa do kapitala. Analitiki so pri tem upoštevali dostop do posojil, tveganega kapitala in financiranje skozi lokalne borze. Medletna primerjava sicer kaže nekaj izboljšanja, a v številnih primerih so vrzeli "precejšnje", ugotavlja Svetovni gospodarski forum.

To vprašanje bo predvsem izziv za razvita gospodarstva, medtem ko bodo države v razvoju pozornost morale nameniti razvoju vseh obravnavanih kriterijev, še pravijo strokovnjaki mednarodne organizacije.

Ne spreglejte