Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
13.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sanacija stečaj delovna mesta

Petek, 13. 5. 2011, 13.33

7 let, 2 meseca

Nafta Lendava naj bi z dokapitalizacijo ohranila 400 delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodstvo Nafte Lendava je začelo s finančnim prestrukturiranjem.

Z dokapitalizacijo družbe Nafta Petrochem s stvarni vložki v obliki poslovnih deležev Nafte Strojna in Nafte Geoterm ter 10 milijoni evrov pomoči države naj bi v skupini ohranili okoli 400 delovnih mest, število zaposlenih naj bi se zmanjšalo za 30 do 40 delavcev. Kljub pozitivnemu poslovanju hčerinskih družb Nafta Strojna, Nafta Geoterm, Nafta Varovanje in požarna varnost, Nafta Inženiring in Nafta Informatika je bila izguba največje hčerinske družbe Nafta Petrochem (9,7 milijona evrov) tako velika, da so družbi ostale tri možnosti - stečaj, prisilna poravnava ali dokapitalizacija.

Kot je na novinarski konferenci v Lendavi pojasnil direktor Nafte Lendava Cveto Žalik, jim je uspelo lastnika prepričati, da bodo uspeli s sanacijskim programom. Dodal je, da jim je država že nakazala 6,6 milijona evrov.

Petrochem je nerentabilno posloval zaradi predrage surovine pri pridobivanju metanola in ker napovedi kažejo, da bo tako še deset let, razmišljajo tudi o prodaji te tovarne. Pri reorganizaciji družbe bodo čim prej izločili zdrava jedra in jim omogočili razvoj brez bremen iz preteklosti ter poiskali strateške partnerje.

Tri hčerinske firme

Predvidena je ustanovitev treh hčerinskih družb: Formalin in UF (ureaformaldehidna) lepila, FF (fenolformaldehidne) smole in Čistilna naprava.

Načrt prestrukturiranja, ki sta ga potrdila nadzorni svet družbe in agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, poleg vzrokov za nastale težave v Nafti Petrochem opredeljuje tehnološko, finančno, tržno in kadrovsko prestrukturiranje, vse s ciljem, da se družbi zagotovi dolgoročen obstoj.

Po Žalikovih besedah so veliko pripravljenost za rešitev pokazali tudi predstavniki agencije za upravljanje kapitalskih naložb in predstavniki ministrstva za gospodarstva.

Prvi korak za sanacijo

Z izvedeno dokapitalizacijo so po njegovih pojasnilih preprečili stečaj in zagotovili prvi korak za sanacijo. Na vprašanje, ali je država pomagala zgolj zaradi delovnih mest ali tudi drugih razlogov, pa je Žalik odgovoril, da je bil osnovni kriterij programa ekonomska upravičenost sistema, da pa je bila to tudi naložba države kot lastnika, saj bi ob zaprtju izgubila vse, zelo pomembna pa so tudi delovna mesta.

Aktivni v postopkih "Ob tem so pripravljeni tudi ukrepi za ohranitev delovnih mest, pripravljen je program reševanja presežnih delavcev, prav tako bo potrebno poseči po zniževanju stroškov dela z drugimi ukrepi. O tem pa se poslovodstvo pogovarja s sindikatom, ker želi, da je aktivni udeleženec v teh postopkih," je dodal Žalik.

Skupino Nafta Lendava ob matični družbi sestavlja še sedem hčerinskih družb, najpomembnejša dejavnost skupine pa je petrokemija, na kateri temeljijo tudi druge dejavnosti hčerinskih družb. Zdaj je v skupini zaposlenih 423 delavcev.

Ne spreglejte