Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

7

Natisni članek

Miro Cerar vlada NLB SDH

Četrtek, 1. 6. 2017, 17.39

6 let, 6 mesecev

Nadzorniki SDH niso izdali soglasja razpona ponudbene cene za delnico NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

7

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni dal soglasja k predlogu razpona ponudbene cene za delnico Nove Ljubljanske banke. Upravi SDH so priporočili, da o tem vprašanju zahteva odločanje vlade kot skupščine. Uprava je zahtevo že poslala na vlado, neuradno pa je slišati, da naj bi ta o tem vprašanju odločala prihodnji četrtek. 

Glede na to, da je vlada ta teden zavrnila predlog finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, da bi država jamčila kupcem za morebitne obveznosti, ki bi izhajale iz tožb hrvaški bank do Ljubljanske banke in Nove Ljubljanske banke zaradi tamkajšnjih deviznih varčevalcev, vladnega soglasja ni pričakovati. To pomeni, da prve javne prodaje delnic prek borz v Ljubljani in Londonu ne bo. 

Kot je za STA povedal prvi nadzornik SDH Damjan Belič, se je uprava holdinga nemudoma odzvala in že poslala zahtevo za odločanje vlade kot skupščine. Neuradno je slišati, da naj bi vlada o tem vprašanju odločala prihodnji četrtek.



Tveganje zaradi prenesenih deviznih vlog varčevalcev na Hrvaškem

Nadzorniki so sejo začeli že v petek, nadaljevali pa naj bi jo v ponedeljek, a je takrat dogajanje zaznamovala vlada. Vlada se je na izredni seji seznanila z informacijo SDH, da se je tveganje zaradi problematike prenesenih deviznih vlog varčevalcev nekdanje LB na Hrvaškem izkazalo kot ovira za uspešno izpeljavo prodaje NLB, vendar pa sklepa, s katerim bi dala poroštvo države za morebitne stroške NLB zaradi tožb hrvaških bank, ni sprejela.

Vlada vztraja pri stališču, da obveznost za izplačilo prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem ne obstaja niti za Slovenijo, niti za LB in niti za NLB ter da je to vprašanje treba urediti v okviru nasledstva.

Če prodaja ne bo realizirana ...

Če do realizacije prodajnega postopka NLB ne pride, bo treba predvideti alternativne ukrepe, je v pogovoru za Delo povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Kakšne, je po njenem še prezgodaj govoriti, a ti v vsakem primeru vključujejo nadaljnje pogovore oz. pogajanja z Evropsko komisijo.

Ne spreglejte