Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2011,
7.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 7.40

7 let, 2 meseca

Nadzorniki Pošte o poslovanju in poslovnem načrtu, o Haucu nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Pošte Slovenije se je na seji seznanil s poslovanjem v prvih enajstih mesecih lanskega leta.

Družba je poslovanje v tem času zaključila z nekaj manj kot 21 milijoni evrov bruto dobička, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju leta 2009 ter za 35 odstotkov več od načrtov. O kadrovskih zadevah na seji niso govorili. Obravnavali poslovni načrt Pošte za leto 2011 Nadzorniki so na šesturni seji obravnavali tudi poslovni načrt Pošte za leto 2011 in zahtevali njegove popravke. Poslovni načrt temelji na izhodiščih potrjenega strateškega razvojnega programa Pošte Slovenije za obdobje 2007-2015, katerega spremembe se, zaradi posledic vpliva gospodarske krize ter v skladu z novo strategijo Svetovne poštne zveze, pripravljajo. V zvezi s tem je prvi nadzornik Klemen Grošelj še dodal, da bodo za doseganje poslovnih ciljev še naprej ključne tradicionalne poštne storitve. Na stalne spremembe v okolju, spremenjene navade strank in liberalizacijo poštnega trga pa se bo družba odzvala z razvojem - nadgraditvijo obstoječih in uvedbo novih poštnih in ostalih storitev, optimiranjem poslovnih procesov ter zagotavljanjem sodobnega informacijskega sistema.

O Haucu niso razpravljali Sicer pa se Grošelj po seji ni mogel izogniti vprašanjem o tem, ali so govorili tudi o morebitni odstavitvi generalnega direktorja Aleša Hauca, kar so zadnje dni napovedovali različni mediji. Kot je pojasnil, točke ni bilo na dnevnem redu, saj bi glede na poslovnik in pravna določila v Haučevi pogodbi takšno točko dnevnega reda morali napovedati vnaprej. Grošelj pa ni želel komentirati informacij o tem, da naj bi bil deležen različnih pritiskov s strani Agencije za upravljanje kapitalskih naložb.

Bahun po seji ni dajal izjav Seje se je udeležil tudi nekdanji predsednik nadzornega sveta Drago Bahun. Po seji ni dajal izjav, Grošelj pa je pojasnil, da je bil v Mariboru na lastno željo, saj je želel nadzornemu svetu pojasniti vse okoliščine oblikovanja prejšnjega modela plače generalnega direktorja.

"Bahun je poudaril, da po njegovem prepričanju nadzorni svet v prejšnjem sklicu ni bil zaveden pri določanju in oblikovanju plače, kar smo lahko samo sprejeli. Pojasnil je, da je nadzorni svet deloval v skladu s svojimi pooblastili in da je bil izračun plače glede na določila zakona, ki so po njegovi oceni precej nejasna, legitimen in legalen. Pri tem se je skliceval na pravna mnenja, ki jih je takratni nadzorni svet tudi naročil," je pojasnil Grošelj, ki ni želel odgovoriti na vprašanje, ali ga je Bahun prepričal. To bodo po njegovem storili drugi organi, predvsem prekrškovni organ ministrstva za gospodarstvo, po njegovih informacijah pa zadeva počasi že prihaja tudi na sodišče.

Po seji je spregovoril tudi Hauc, ki je dejal, da si osebno želi predvsem zaupanja nadzornega sveta, kar bi si glede na uspešnost poslovanja družbe zaslužil. Različnih namigovanj o razrešitvi ni želel komentirati, saj se osebno zaveda, da je mandat vsake uprave samo do vsake naslednje seje nadzornega sveta. Omenil je nekorektno poročanje nekaterih medijev, kar povzroča škodo družbi, zaposlenim in poslovnim partnerjem.

Hauc je govoril tudi o svoji previsoki plači V zvezi z domnevno previsoko plačo je Hauc dejal, da je svoje že pojasnil na nekaterih preteklih sejah nadzornega sveta, še vedno pa je prepričan, da sta uprava in prejšnji nadzorni svet ravnala korektno. "Šele zdaj je v proceduri avtentična razlaga Lahovnikovega zakona, kar pomeni, da je bilo očitno na tem področju marsikaj nejasnega," je dejal Hauc, ki je prepričan, da je nekomu v zelo velikem interesu, da ga ne bi bilo več na tem položaju, aktualno dogajanje pa je označil kot najnižjo točko Pošte Slovenije.

Ne spreglejte