Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
14.47

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.47

7 let, 1 mesec

Nadzorniki HSE vodstvu družbe naložili revizijo Teša 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je vodstvu HSE naložil revizijo vseh vidikov projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi bi morala biti opravljena v dveh mesecih.

Nadzorniki in vodstvo HSE se namreč, odkar so na tem položaju, srečujejo s številnimi nepravilnostmi pri pripravi in vodenju Teša 6, je pojasnil prvi nadzornik Jadranko Medak in izpostavil pomanjkljive podatke o premogu, pogodbo s francoskim Alstomom in veliko izpostavljenost HSE na tem projektu.

Znova bodo pregledali pogodbo z Alstomom Kot je napovedal direktor Teša Simon Tot, bodo izvedli neodvisno revizijo na vseh področjih, ki so povezane s Tešem 6, preverili bodo tudi delovanje plinskih elektrarn. "Prepričan sem, da bomo uspeli to narediti v kratkem času," je dejal. "Ključno je, da se določene deviacije, ki niso primerne za Teš 6, odstranijo," pa je dodal generalni direktor HSE Matjaž Janežič. Ta je tudi napovedal, da bodo znova pregledali pogodbo z Alstomom in se z njimi sestali v zadnji tretjini decembra.

Sum nepravilnosti pri sklepanju pogodbe Pogodba z Alstomom ima po Medakovih navedbah niz določil, ki tveganja rasti cene prenašajo na naročnika. "Obstaja resen sum, da so bile pri sklepanju pogodbe narejene številne nepravilnosti," je dejal in izpostavil rezervacijsko pogodbo.

Pogodba, sklenjena leta 2007, na podlagi katere je bilo vplačanih 25 milijonov evrov, je določala, da se po 10 mesecih na podlagi te pogodbe dostavi ponudba v približni vrednosti 645 milijonov evrov. Po 10 mesecih je Teš ponudbo dobil, vendar pa ponudba ni bila 645 milijonov, ampak 880 milijonov evrov. Investitor bi moral po Medakovi oceni preveriti, ali je cena rezultat drsne klavzule in jo zavrniti.

Cena je zrasla za 42 milijonov evrov Po eskalacijski klavzuli, ki je bila v investicijskem programu ovrednotena kot inflatorna gibanja, je rast cen v petih letih predstavljala 42 milijonov evrov. Danes je ta znesek po poznavanju gibanja indeksa cen materialov 96 milijonov evrov. "Razlike so očitne, govorimo o 50 milijonih evrov," je poudaril Janežič.

"Cena je bila višja že na dan podpisa pogodbe" Zaradi drsne skale je bila že na dan podpisa pogodbe cena višja, kot je bila zapisana v pogodbi, ker je imela drsna skala referenčno točko v preteklosti, je pojasnil in dodal, da "gre za red velikosti od 10 do 15 milijonov evrov". Neodpisan aneks k pogodbi o omejitvi rasti stroškov iz naslova eskalacijske klavzule, ki bi moral biti podpisan junija, po njegovih navedbah predstavlja 16 milijonov evrov.

"Dogajale so se tudi druge nepravilnosti" Ključno bo leto 2011, ko se zna "dogoditi" še glavnina iz te eskalacije, zato je sestanek z Alstomom ključnega pomena, je dejal in dodal, da so se dogajale tudi druge nepravilnosti, med temi izgradnja poslovne stavbe v vrednosti 10 milijonov evrov.

Podobne klavzule in situacije se, kot je poudaril Janežič, najdejo praktično v vseh večjih pogodbah. Doslej je bilo podpisanih za 850 milijonov evrov pogodb, trenutna izpostavljenost družbe je ocenjena na 500 milijonov.

Medak: Teš 6 je izrazito breme za HSE "Z vidika skupine HSE je Teš 6 izrazito breme za HSE," je dejal Medak in dodal, da HSE v celoti jamči za vse podpisane pogodbe in za vsa najeta posojila. V najboljšem primeru bo projekt vreden 1,2 milijarde evrov, celotna vrednost kapitala HSE pa je 1,3 milijarde evrov.

"Projekt lahko potopi velik del slovenske energetike" Če projekt ne bo voden pravilno in ne bodo identificirana vsa tveganja, lahko potopi velik del slovenske energetike, je dejal Medak in dodal, da bodo lahko načrtovane naložbe v hidroelektrarne na spodnji Savi in na Muri ter črpalna hidroelektrarna Kozjak preložene.

Kakovost slovenskega premoga je vprašljiva Glede premoga je pojasnil, da iz razpoložljivih dokumentov, ki so jih dobili pred kratkim, izhaja, da so zaloge skladne s predvidenim investicijskim programom, vendar se postavljajo resna vprašanja o kakovosti teh zalog, gotovo bo treba domačemu energentu dodajati tuji energent - v programu je predviden indonezijski.

"Če bo premoga premalo, bo treba projekt redefinirati" Če se bo pokazalo, da bo premoga premalo, bo treba projekt na novo definirati, je dejal Medak in dodal, da se bodo takrat pogovarjali o morebitni posodobitvi četrtega in petega bloka ali izgradnji manjše enote. Zaloge premoga in njegovo kakovost bo po Janežičevih napovedih pokazala neodvisna študija - najbližje za izdelavo je nemška družba DTM IMC Montan Consulting.

Premogovnik Velenje zanika Medakove navedbe o premogu za Teš 6 V Premogovniku Velenje so medtem znova poudarili, da so HSE pravočasno oddali vse potrebne uradne dokumente, elaborate in projekte, ki potrjujejo, da je zalog premoga dovolj do konca obratovanja Teš 6 in da je premog tudi ustrezne kurilne vrednosti. Pristali so tudi na revizijo zalog premoga.

"Vprašanje premoga je dokazljivo in preverljivo" "Po izjavah vodstva HSE in (direktorja Teša) Simona Tota količina in kurilna vrednost premoga za Teš 6 nista problematična, zato se sprašujemo, čemu služi ponovno zavajanje javnosti s strani Medaka," so sporočili. "Glede na njegove izjave smatramo, da je ponovno iz konteksta iztrgal samo določene podatke, ne želi pa priznati, da je vprašanje premoga za blok 6 uradno dokazljivo in preverljivo," so zapisali in dodali, da je Premogovnik Velenje v izogib nadaljnjim zavajanjem s strani Medaka pristal na revizijo zalog s strani zunanjega recenzenta.

Ne spreglejte