Nadzorni svet Darsa razrešil predsednika uprave Kneza

Nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) je razrešil predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka. Kneza bo začasno zamenjal Tomaž Vidic.
Nadzorni svet Darsa razrešil predsednika uprave Kneza

Nadzorniki so kot razlog za razrešitev Kneza in Skoka navedli netransparentno ustanovitev hčerinske družbe Delkom, smo izvedeli. V vodstvu podjetja sta ostala člana uprave Gašper Marc in delavski direktor Marjan Sisinger. Kneza bo začasno zamenjal Tomaž Vidic, ki je že bil v igri za to mesto.

Razrešitev se je zgodila ravno v času, ko sta v teku dva velika razpisa: za dokončanje avtoceste Draženci–Gruškovje in razpis za izbiro izvajalca za elektronsko cestninjenje. Na Dars smo naslovili vprašanja, ali je njuna razrešitev kakorkoli povezana z razpisoma.

Nekdanji predsednik nadzornega sveta Darsa Robert Ličen je razrešitev Kneza označil za pričakovano. "To le potrjuje moje izjave o protipravnemu pritisku politike na gospodarstvo v Sloveniji. Gospod Cerar pač dela proti svojim izjavam v predvolilni kampanji, vse, kar je obljubil, je prelomil. Posledice bodo, plačali jih bomo davkoplačevalci," nam je povedal. Ličen je lani dejal, da je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič (SMC) od njega dvakrat osebno zahteval, da zamenja predsednika uprave Kneza. Minister Gašperšič je te informacije takrat zanikal.

Vlada je septembra lani zamenjala nadzornike Darsa pod vodstvom Roberta Lična in že takrat se je govorilo tudi o mogoči zamenjavi uprave, a so govorice nato potihnile. Razlog za zamenjavo naj bi bilo Darsovo telekomunikacijsko hčerinsko podjetje Delkom. S to problematiko so se ukvarjali že prejšnji nadzorniki in pri njej niso našli formalnih nepravilnosti. Delkom je bil tudi predmet posebne skupščine Darsa novembra lani, na kateri je država kot lastnica družbe dala soglasje k pripojitvi Delkoma. Do te pripojitve je prišlo na zahtevo oziroma usmeritev ministrstva za infrastrukturo, da lahko Delkom kot hčerinska družba "pomeni oviro za pridobivanje sredstev državne pomoči oziroma poroštev". V lanskem poznem poletju je nadzorovanje Darsovega poslovanja po odstopih in razrešitvi prejšnjega nadzornega sveta prevzela nova ekipa, ki jo vodi Mačkošek, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. Matjaž Knez in Franc Skok sta vodenje poslov na Darsa prevzela avgusta 2012, potem ko so v času druge vlade Janeza Janša zamenjali poslovodstvo Mateje Duhovnik. Po nastopu vlade Alenke Bratušek je ta zamenjala nadzorni svet, ki pa Knezovega poslovodstva ni zamenjal, predvsem predsednik Robert Ličen je ves čas poudarjal, da niso ugotovili nepravilnosti. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.