Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
11.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Probanka Banka Slovenije

Torek, 22. 10. 2013, 11.16

7 let, 2 meseca

Načrta za Factor in Probanko v Bruselj do začetka novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Banka Slovenije proučuje načrta prestrukturiranja Factor banke in Probanke v likvidaciji, ki sta ju v ponedeljek predložili njuni izredni upravi.

Če se bosta izkazala za ustrezna, ju bo centralna banka potrdila, ministrstvo za finance pa ju bo predložilo Evropski komisiji do 5. novembra. Ministrstvo bo načrta bank predložilo komisiji zaradi pridobitve dokončnega soglasja k državnemu poroštvu za obveznosti bank z naslova črpanja neposrednega posojila v skrajni sili. Vlada je pred izdajo poroštva, ki ga je napovedala ob uvedbi nadzorovane likvidacije obeh bank 6. septembra, pridobila začasno soglasje komisije, so spomnili v Banki Slovenije.

Prednostna naloga bo doseči največje poplačilo danih posojil in preostalih naložb Ministrstvo se je s komisijo dogovorilo, da ji bo načrta predložilo v 60 dneh od postavitve izredne uprave. Načrt prestrukturiranja, ki ga bo odobrila komisija, bo osnova za končevanje poslovanja bank. Prednostna naloga bo doseči največje poplačilo danih posojil in preostalih naložb zaradi minimiziranja višine državne pomoči, ki bo potrebna, da bodo v celoti poplačane vse obveznosti do navadnih upnikov.

Primanjkljaj premoženja za pokritje vseh obveznosti Probanke in Factor banke do navadnih upnikov po oceni Banke Slovenije znaša 400 milijonov evrov, ali to drži, bosta pokazala ravno načrta prestrukturiranja. Ta namreč vključujeta otvoritveni bilanci, ki kažeta njuno dejansko finančno stanje.

Banki poslujeta v smislu končevanja sklenjenih poslov V postopku nadzorovanega prenehanja poslovanja banki poslujeta v smislu končevanje sklenjenih poslov, novih poslov pa praviloma ne bosta sklepali, razen če bi izboljšali finančni položaj bank. Banka Slovenije jima je ob uvedbi likvidacije odobrila posojilo, ki pa ga lahko črpata le, če sta solventni.

Vlada je zato takrat sprejela sklep, s katerim je odobrila dokapitalizacijo banke. Za obveznosti bank je dala poroštvo do 1,03 milijarde evrov, od tega za Probanko do 490 milijonov evrov, za Factor banko pa do 540 milijonov evrov. Poroštvo predvidoma traja eno leto, največ pa tri leta od sklenitve pogodbe, med drugim izhaja iz sklenjenih pogodb o poroštvu obeh bank.

Ne spreglejte