Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
21.26

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bitcoin kraja varnost

Sreda, 26. 3. 2014, 21.26

4 leta, 3 mesece

"Načinov, kako vam lahko ukradejo bitcoine, je neskončno veliko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številne kraje elektronskih kovancev spletne valute bitcoin so pri marsikaterem vlagatelju vzbudile dvom o varnosti naložb. "Svoj denar lahko izgubite na veliko načinov."

Propad največje spletne borze z bitnimi kovanci Mt Gox, katere okoliščine le počasi curljajo v javnost – med drugim naj bi hekerji borzi ukradli zajetno količino virtualnih kovancev – po mnenju nekaterih pomeni le del pasti, ki jih z varnostnega vidika prinaša nova valuta, pišejo pri spletni strani Market Watch.

Borza Mt Gox izgubljala kovance svojih strank Prevaram spletnih kriminalcev tako ne podležejo zgolj neprevidni posamezniki, ki ne poskrbijo za varnost svojih elektronskih denarnic, temveč tudi veliki sistemi, kot je bila prej omenjena borza, ki je zaradi napake v transakcijah dalj časa nevede izgubljala virtualne kovance.

"Povsem neprofesionalno za vsakršno podjetje, ki se ukvarja s trgovanjem ali hrambo elektronskih kovancev, je, da nimajo nadzora nad transakcijami in posledičnim izgubljanjem denarja svojih strank," je glede nedavnih dogodkov za omenjeno spletno stran dejal Jerry Brito, raziskovalec na univerzi George Mason.

Ne pomagajo niti še tako dobri varnostni ukrepi Velika grožnja posameznim lastnikom digitalne valute je tudi vdor v njihovo elektronsko denarnico, kraja posebne kode, s katero je mogoče prenašati sredstva med računi. "Glede na to, da gre za valuto, katere glavni značilnosti sta anonimnost in preprostost transakcij, obstaja skoraj neskončno število načinov, da se lahko uštejete in izgubite svoje premoženje," pa pravi Jesse Powel, direktor trgovalne platforme Kraken.

Powell sicer poudarja, da je veliko varnostnih ukrepov, s katerimi poskušajo zmanjšati število spletnih zlorab, vseeno pa po njegovem "še vedno obstajajo možnosti, da nepridipravi prelisičijo še tako dober varnostni sistem".

Vložite toliko denarja, kot ga lahko izgubite Poleg nekaterih tehnoloških rešitev, s katerimi se lahko tako podjetja kot posamezniki zaščitijo pred hekerskimi zlorabami, strokovnjaki na omenjeni strani svetujejo tudi bolj zdravorazumske pristope. Ker gre za visoko špekulativno naložbo, svetujejo, da posamezniki v bitcoin vložijo zgolj toliko denarja, kolikor si ga lahko privoščijo izgubiti. "Če si izgube denarja ne morete privoščiti, namesto v bitcoin denar raje vložite v banko," priporoča Alex Daley, strokovnjak za naložbe v nove tehnologije.

Bitcoin bo preživel Kot še poročajo pri Market Watch, bo že zaradi več milijard ameriških dolarjev ocenjene vrednosti bitcoin obstajal tudi v prihodnje. "Videli bomo vedno več bankomatov s to valuto, uporabniki bodo morali še naprej skrbeti za varnost svojih elektronskih valut," pravi Daley, ki dodaja, da bo ves sistem z vsako odkrito pomanjkljivostjo najverjetneje vse bolj varen. "Naivno bi bilo pričakovati, da bi bil tako kompleksen sistem lahko brez slabosti, primer Mt Goxa pa je pokazal, da stvar ni stoodstotno varna," še pravi.

Ne spreglejte