Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
10. 9. 2013,
15.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Wall Street

Torek, 10. 9. 2013, 15.45

7 let, 2 meseca

Na Wall Streetu diši po novem zlomu

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cene delnic, ki sestavljajo indeks S&P, presegajo največjo rast dobičkov podjetij v zadnjih štirinajstih letih. To je le eden od opozorilnih signalov, da lahko na Wall Streetu pričakujemo nov zlom.

Kazalnik P/E, ki meri razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico, je za podjetja v indeksu S&P 500 po podatkih Bloomberga samo v zadnjih 12 mesecih zrasel za 14 odstotkov. Tako strmo rast smo nazadnje videli leta 1999, v času tehnološkega balona, temu pa je sledil padec indeksa za 49 odstotkov, poroča avstrijski poslovni portal Format.at.

Za skeptike je to signal, da je obdobje bika v sklepni fazi. To velja predvsem za ciklična podjetja. "Trgi so prehitro rasli," razloži Robert Royle, upravljavec skladov pri londonskem Smith & Williamson. "Upanje temelji na premoru v drugi polovici leta, nisem pa prepričan, kaj bo ta premor prinesel," pravi Royle.

Optimisti takšnemu scenariju nasprotujejo z argumentom, da je borzna rast izraz naraščajočega zaupanja v gospodarstvo. V preteklosti so zadnje faze takšnih rasti pogosto prinašale dobiček. Laszlo Birinyi, predsednik družbe Birinyi, nakazuje na to, da je v sklepnih fazah indeksa v povprečju porasel za 39 odstotkov.

Borzni reli v zadnjih vzdihljajih? Glavni ameriški indeksi, ki prikazujejo splošno stanje gospodarstva ZDA, so narasli le zaradi posameznih skokov nekaterih delnic. Pred tem svari tudi kontroverzni finančnik Marc Faber, ki se ga je zaradi njegovih črnogledih napovedi prijel vzdevek dr. Poguba in je med drugim pravilno napovedal svetovno gospodarsko krizo leta 2007. "S&P posluje zgolj nekaj točk pod svojim vrhom – in pred kratkim smo imeli več kot 400 novih dvanajstmesečnih najnižjih vrednosti na Wall Streetu. Ti podatki kažejo na to, da se dogajanje na realnem trgu zelo razlikuje od tega, kar kažejo indeksi. Nasdaq, S&P 500 in Dow Jones se spreminjajo zaradi nekaterih delnic, ki so zelo močne. Pri teh pa se že tvorijo mehurčki."

Ta razvoj Faberja močno spominja na zlom iz leta 1987, ko je svojim strankam svetoval umik z borze teden dni pred oktobrskim zlomom. In tudi tokrat investitorjem svetuje izstop z ameriškega borznega parketa, še sklene avtor članka v tedniku Format.

Ne spreglejte