Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

10

Natisni članek

J&T Petrol

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 4.05

5 let, 8 mesecev

Na vratih Petrola novi lastnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

10

Ročke Petrol | Foto Petrol

Foto: Petrol

Še to jesen bi lahko Petrol, po prihodkih največja domača poslovna skupina, dobil novega pomembnega solastnika. To bo očitno postala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Po naših informacijah se EBRD o nakupu delnic že nekaj časa pogaja s slovaško-češko finančno skupino J&T, ki ima trenutno 12,8 odstotka delnic Petrola.

Kot smo neuradno izvedeli, je J&T, ki se že nekaj časa želi umakniti iz lastništva Petrola, svoj delež ponujal številnim potencialnim kupcem. Med drugim tudi nekaterim mednarodnim energetskim velikanom, ki se v zadnjih letih krepijo na območju jugovzhodne Evrope.

Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola Foto: Vid Ponikvar

Dogovora še ni, vpleteni brez komentarja

Zdaj je najresnejši kandidat za nakup EBRD, ki je lani že kupila za dobrih osem milijonov evrov Petrolovih obveznic. Za delnico Petrola Slovakom ponuja 315 evrov. To je dobrih 45 evrov manj od trenutnega enotnega tečaja na ljubljanski borzi.

Po naših informacijah se obe strani še nista dogovorili o poslu:

  • V J&T so prvotno ponudbo EBRD zavrnili, saj si želijo paket prodati po ceni, najmanj enaki borzni.
  • Hkrati se obe strani nista uskladili pri vprašanju, kdo bo prejel letošnje dividende. Imetniku celotnega paketa delnic bi prinesle 4,3 milijona evrov bruto. Rok za njihovo izplačilo je 10. avgust.

“Informacij, ki jih navajate v vaših vprašanjih, ne želimo ne komentirati ne potrditi,” je za Siol.net dejal Mário Selecký, projektni menedžer v J&T. V EBRD pa so nam pojasnili, da pogovorov z J&T o nakupu delnic Petrola ne komentirajo.

Po neuradnih informacijah pa nameravajo v EBRD manjšo količino delnic, ki so trenutno v lasti J&T, ponuditi še komu od domačih finančnih skladov. Za zdaj ima EBRD v Sloveniji za 63 milijonov evrov naložb, po sanaciji bank pa je v Sloveniji vnovič odprla stalno pisarno.

Petrol | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Med državo in J&T ni bilo zaupanja

Morebitni vstop EBRD v Petrol bi bil zelo všeč državi, največji lastnici te energetske družbe. Njeno sobivanje s Slovaki je bilo težavno.

Kmalu po prihodu J&T se je namreč začelo govoriti celo o možnosti sovražnega prevzema Petrola. J&T je namreč svoje lastništvo sprva skrival za fiduciarnim računom, odprtim pri eni od čeških bank, in ciprskimi podjetji, ki so pred leti v vojni za hrvaško naftno družbo Ina kopičila delnice za madžarsko energetsko multinacionalko Mol.

Informacije, da J&T tudi delnice Petrola kupuje za Mol, so v Bratislavi, kjer je sedež te finančne skupine, pozneje zanikali.

Enako so že pred leti zatrdili tudi Molu, kjer hkrati niso zanikali, da bi jih lahko vstop v Petrol potencialno zanimal. Mol se je namreč takrat zapletel v spor s hrvaško državo zaradi lastništva tamkajšnje energetske družbe Ina, ki ga je na arbitražnem sodišču v Ženevi konec leta 2016 tudi izgubil.

Petrol
Novice Državi devet milijonov evrov iz Petrola, Čehi ostali pred vrati

Varovalke pred sovražnim prevzemom

Kljub temu se je država prav zaradi prihoda J&T, ki je svoj delež želel povečati do četrtine vseh delnic, odločila sprejeti nekatere varovalke za obrambo družbe pred morebitnim sovražnim prevzemom:

  1. Z zakonom o izvrševanju proračuna je določila, da morajo zasebni lastniki Petrola pred morebitnim povečanjem svojega deleža nad 25 odstotkov pridobiti soglasje vlade.
  2. Lani je država povečala svoj lastniški delež v Petrolu. Od Nove ljubljanske banke (NLB) je odkupila tri odstotke delnic, za katere je Slovenski državni holding (SDH) plačal okrog 20 milijonov evrov. Skupni delež Kada, Soda in SDH se je tako povečal na skoraj 32 odstotkov.

Potem ko jim na lanski volilni skupščini v nadzorni svet Petrola ni uspelo imenovati svojega predstavnika, so v J&T začeli iskati kupce za delež. Njihova odločitev je sovpadla z višjimi cenami nafte, ki so krepko povečale prihodke Petrola.

Ročke Petrol
Novice Slovaki: Adijo, Slovenija! Adijo, Petrol!

Petrol v letu 2022: pet milijard evrov prihodkov

V času pogovorov med J&T in EBRD je Petrol objavil novo strategijo skupine. Ta predvideva strmo rast poslovanja. Prihodki od prodaje naj bi do leta 2022 presegli pet milijard evrov, dobiček pa bo takrat znašal 116 milijonov evrov, kar je tretjino več od letošnjih načrtov.

Petrol sicer že nekaj časa načrtno povečuje prihodke v dejavnostih, ki niso povezane z energetiko. Letos je v več slovenskih mestih odprl trgovine brez bencinskega servisa, v katerih poleg običajnih izdelkov ponuja še plačevanje položnic, poštne storitve, loterije, vstopnice za koncerte ...

Junija letos je Petrol na Slovenski cesti v Ljubljani odprl točko za hitre nakupe HopIN. | Foto: STA , Junija letos je Petrol na Slovenski cesti v Ljubljani odprl točko za hitre nakupe HopIN. Foto: STA ,

Lani so v Petrolu kupili tehnološko podjetje Mbills, ki ponuja inovativen način plačevanja z uporabo mobilnega telefona, zanimal pa jih je tudi večinski delež v Hranilnici Lon, za katero se je vnel velik spopad med lastniki. S tem so želeli v Petrolu priti do licence Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev.

Hranilnica LON
Novice Petrol ne bo kupil banke

Kam se bo še širil Petrol

Spomladi so v Petrolu razmišljali tudi o nakupu družbe Avant Car, ki se ukvarja z najemom in souporabo avtomobilov (v angl. car-sharing). Že več let v Petrolu iščejo različne priložnosti na področju e-mobilnosti, razvoja alternativnih goriv, energetskih in okoljskih rešitev ...

"Vizija za leto 2022 nas zavezuje, da bomo kot pomemben regijski ponudnik celovitih in trajnostnih rešitev za energetiko, trgovino, mobilnost in napredne storitve povezovali v odlično uporabniško izkušnjo. Z inovativnostjo, digitalnimi rešitvami, stroškovno učinkovitostjo in partnerstvi bomo razvijali uspešne poslovne modele," so letos sporočili iz Petrola.

Ne spreglejte