Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 12. 2010,
8.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 12. 2010, 8.15

7 let, 2 meseca

Na Voglu upajo na dobro zimo in čakajo boljše čase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Žičnicah Vogel so se ob koncu novembra po obilici snega nadejali dolge in mrzle zime. Vendar jim je načrte prekrižalo zadnje deževje, ki je snežno odejo močno zmanjšalo.

Dodatna težava sta zaprt Ski hotel in ovire pri investicijah. Kljub vsemu se na smučišču nadejajo, da bodo po dveh slabih sezonah letos uspeli privabiti dovolj smučarjev. V zadnjih dveh letih obisk zmanjšan za preko 30 odstotkov Na Voglu močno občutijo recesijo, saj se je v zadnjih dveh letih obisk zmanjšal za preko 30 odstotkov. "Komaj imamo dovolj sredstev za preživetje," je dejal direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi in pojasnil, da tako nimajo denarja za investicije na smučišču. "Smo pa opravili redno vzdrževanje in majhne bolj kozmetične popravke na otroškem igrišču in gostinskih lokalih," je dejal Šumi in povedal, da je sedaj gostinska ponudba na Voglu združena v enem podjetju, kar pomeni nižje in enotne cene. Samostojen in v lasti družine Pačnik ostaja le hotel Ski, ki pa kaže, da bo ostal vso zimo zaprt.

"Za nas je škandal, da lastnik ne najde najemnika ali kako drugače ne zagotovi, da bi hotel v zimski sezoni delal," je ogorčen Šumi, ki je pojasnil, da turisti bentijo nad njimi, vendar v Žičnicah Vogel, kjer bodo zaradi tega imeli izpad stacionarnih gostov, ne morejo ničesar ukreniti. Šumi se tako pridružuje nezadovoljstvu direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa z ravnanjem lastnika več bohinjskih hotelov. "Zaprtje Ski hotela predstavlja velik udarec za samo smučišče in za celo destinacijo Bohinj," je opozoril Langus, ki je prepričan, da bi bil hotel Ski glede na lego z dobrimi idejami in vsebinami lahko zaseden ne le vso zimsko ampak tudi poletno sezono. Odločitve lastnika, ki ne kaže interesa za sodelovanje in pogovarjanje z lokalno skupnostjo, zato ne more razumeti.

Osredotočili se bodo na privabljanje dnevnih gostov V smučarskem centru na Voglu se bodo letos osredotočili na privabljanje dnevnih gostov, sklenili pa so tudi nekatera nova sodelovanja in tako pripravili skupni paket s Šport hotelom na Pokljuki. Pravo zimsko sezono in številne smučarje Šumi pričakuje prihodnji konec tedna, saj jim je po dobrem začetku smuke na Voglu zagodla odjuga in snežna odeja se je s 170 centimetrov stopila na 95.

V prihodnosti je vizija Vogla postati butično smučišče, ki bi gostom nudilo popolno gostinsko ponudbo, opremo in ostale storitve. Da bi dosegli visoko raven zadovoljstva gostov, bi omejili tudi število smučarjev na približno 3000. Tako nikdar ne bi bilo gneče na parkiriščih in na smučarskih progah, ki se bodo predvidoma iz sedanjih 40 povečale na 60 kilometrov.

Dolgoročni načrti najprej odvisni od države Vendar so vsi ti dolgoročni načrti najprej odvisni od države, ki mora pripraviti ustrezne prostorske dokumente. Do 15. januarja bi morale v skladu z novim zakonom o Triglavskem narodnem parku (TNP), znotraj katerega leži Vogel, biti sprejete smernice oziroma sklep o državnem lokacijskem načrtu.

Vendar je po pojasnilih Katarine Groznik Zeiler iz ministrstva za okolje in prostor prišlo do sprememb predpisa o pripravi državnih prostorskih načrtov, ki predvidevajo nov, veliko obsežnejši postopek. Zato je rok za sprejem sklepa o začetku priprave načrta neizvedljiv, na ministrstvu pa obljubljajo, da bodo pospešeno delali na zadevi.

Ne spreglejte