Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
13.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Banka Slovenije ZPS

Petek, 17. 5. 2013, 13.03

7 let, 2 meseca

Na plačilnih mestih prepovedana uporaba kartice Diners

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Banke Slovenije je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.

Družba mora blizu 80 tisoč imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.

Uporaba kartic prepovedana od danes Svet Banke Slovenije je odločbo sprejel v torek, Diners Club Slovenija pa mora opravljanje plačilnih storitev prenehati danes, ko mu je bila odločba vročena.

To pomeni, da morajo s tem dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnjo uporabo teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji in tujini, so sporočili iz Banke Slovenije.

Prav tako je na plačilnih mestih prepovedano sprejemanje plačilnih kartic Diners Club, ki jih je izdala ta družba ali katerikoli drug izdajatelj plačilnih kartic Diners Club, tudi zunaj Slovenije.

Terjatve in obveznosti ostajajo v veljavi Odvzem dovoljenja pa ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami, še pojasnjujejo v centralni banki. Terjatve in obveznosti iz naslova plačilnih transakcij, ki so jih imetniki plačilnih kartic opravili s plačilnimi karticami Diners Club, namreč ostanejo v veljavi in se izpolnijo v skladu s pogodbami.

Niso pravočasno izpolnili posebne zahteve Banke Slovenije Kot so v sporočilu zapisali v Diners Clubu Slovenije, je vzrok za odvzem licence ta, da niso pravočasno izpolnili posebne zahteve Banke Slovenije, saj je bila njena izpolnitev odvisna od prejema kupnine ob prodaji podjetja Diners Club Italija in njegove podružnice Dinit.

Po njihovih pojasnilih je bil ključni pogoj za izvedbo omenjene transakcije vpis prenosa lastništva podjetja Dinit v koprski register, kar pa se je zgodilo šele v četrtek.

"Dokončanje takih mednarodnih transakcij traja več mesecev" Transakcija sicer še ni dokončana, je pa v sklepni fazi – ker je mednarodna, je namreč vezana na izpolnitev zahtev različnih nadzornih organov, delujočih znotraj različnih jurisdikcij. "Ustaljena praksa v poslovnem svetu je, da dokončanje takih mednarodnih transakcij traja več mesecev," so dodali.

Banko Slovenije so o poteku končevanja transakcije sproti obveščali, prav tako je dobila ustrezna zagotovila o izvedbi in dokončanju transakcije od vseh pogodbenih strani, so zagotovili v Diners Clubu.

"V Sloveniji je deset finančnih institucij, ki kapitalskih zahtev ne izpolnjujejo" Kot so dodali, izpolnjujejo kapitalske zahteve. "Po uradnem in javno objavljenem seznamu Banke Slovenije je v Sloveniji deset finančnih institucij – bank ‒, ki kapitalskih zahtev ne izpolnjujejo," so navedli.

Zagotovili so tudi, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da bodo s podpisom pogodbe z imetnikom ustrezne licence čim prej zagotovili normalno poslovanje uporabnikov kartic v prehodnem obdobju.

"Prav tako bo Diners Club Slovenije uporabil vsa pravna sredstva za čimprejšnjo razrešitev neprijetnega nastalega položaja," so še poudarili v družbi, kjer si bodo sicer prizadevali, da bodo v dialogu z Banko Slovenije našli primerno rešitev za vse svoje deležnike – člane, prodajna mesta, poslovne partnerje in zaposlene.

Iz Trgovinske zbornice Slovenije so sporočili, da od trgovcev nimajo nobenih informacij o morebitnih težavah pri poravnavi obveznosti za transakcije, izvedene s plačilnimi karticami Diners Club, da pa bodo opravili poizvedbo o morebitnih težavah, ki bi lahko zaradi tega nastale.

Diners Club Slovenija je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Tomaž Lovše. Družba je bila ustanovljena leta 1993, po podatkih z njenih spletnih strani pa je razvidno, da ima v Sloveniji blizu 80.000 aktivnih članov. S kartico Diners Club je mogoče plačevati na več kot 21.000 prodajnih mestih v Sloveniji in na več kot 15 milijonih prodajnih mest po vsem svetu.

Banka Slovenije: Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, so naknadno sporočili z Banke Slovenije. Kot so naknadno sporočili s centralne banke, Diners Club Slovenija ni izvedel naloženih ukrepov v skladu z odredbo, ki so jo izdali.

"Banka Slovenije je že pred časom družbi izdala odredbo, ki je bila usmerjena v omejitev dejavnosti družbe, ki niso povezane z opravljanjem plačilnih storitev, z namenom odprave kršitev pogodbenih obveznosti v odnosu do uporabnikov plačilnih storitev," so poudarili.

Skladno z odločbo Banke Slovenije morajo z današnjim dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnjo uporabo teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.

V ZPS potrošnikom svetujejo, naj Diners kartice zaenkrat ne uporabljajo za nobena plačila V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom svetujejo, naj svoje Diners kartice zaenkrat ne uporabljajo za nobena plačila ter naj odpovejo prihodnja plačila tako, da prekličejo direktne obremenitve in trajnike. Zaenkrat naj tudi ne plačujejo položnic za poravnavo obveznosti na naslov Dinersa, so zapisali na svojih spletnih straneh.

V Diners Clubu Slovenija so opozorili, da je priporočilo ZPS, naj potrošniki odpovejo prihodnja plačila tako, da prekličejo direktne obremenitve in trajnike, zavajajoče in ni v skladu z odločbo, ki jo je izdala Banka Slovenije.

"Izdana odločba v nobenem delu ne vpliva na obstoječe pogodbene obveznosti imetnikov kartic Diners Club. Še posebej moramo opozoriti, da izdana odločba nikakor ne daje podlage, da imetniki kartic Diners Club ne bi bili zavezani k plačilu vseh obstoječih obveznosti, ki izhajajo iz potrošnje z Diners Club karticami, ki je bila izvedena do današnjega dne. Neplačilo obveznosti namreč ne glede na odločbo Banke Slovenije pomeni kršitev pogodbenih obveznosti s strani imetnikov kartic Diners Club," so poudarili.

Ne spreglejte