Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
13.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SCT

Petek, 8. 4. 2011, 13.01

7 let, 2 meseca

Na jamstvenem skladu "čakajo" SCT-jeve delavce?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lani so zaradi stečajev poplačali dobrih štiri tisoč nekdanjih zaposlenih, letos že skoraj devetsto.

Na javnem jamstvenem in preživninskem skladu Slovenije so lani nekdanjim delavcem, ki so delo izgubili zaradi stečaja, skupno izplačali okoli 11 milijonov evrov. Kot zagotavlja Aleš Marinček iz sklada, nekdanjim delavcem v skladu z veljavno zakonodajo pripada nadomestilo v višini štirih minimalnih plač in pol: tri minimalne plače z naslova zadnjih mesecev pred stečajem, ena z naslova odpravnine, pol minimalne plače pa zaradi neizkoriščenega dopusta. Štiri plače in pol za stečajnike Lani so na jamstveni sklad prejeli več kot 4700 zahtev iz kar 135 podjetij, kar je še vedno veliko manj kot leta 2009, ko so na jamstvenem skladu beležili "rekordno" leto, saj je bilo vloženih več kot 6200 zahtev. Po Marinčkovem mnenju manjše število zahtev nikakor ne pomeni, da se je gospodarski položaj v državi lani popravil. Letos so v prvih treh mesecih leta prejeli poldrugi tisoč zahtev, skoraj 900 pa so jih pozitivno rešili.

V dveh do treh mesecih do denarja

Ko stečajni upravitelj odpove delovno razmerje, začne teči 15-dnevni pritožbeni rok, potem se nekdanji zaposleni prijavi na zavodu za zaposlovanje in obenem lahko izpolni prijavo za javni jamstveni sklad, prijaviti mora tudi terjatev v stečajno maso, na skladu pa potem počakajo na stečajnega upravitelja, da sporoči, koliko podjetje v stečaju dejansko dolguje nekdanjemu zaposlenemu. Ko so torej zbrani vsi podatki, začnejo pripravljati odločbo. Nekdanji zaposleni lahko pričakuje, da bo v dveh ali treh mesecih dobil sredstva iz jamstvenega sklada.

SCT-jevi delavci vse bliže skladu Trenutno najaktualnejši problem je SCT, pravi Aleš Marinček. Podjetje je, kot vse kaže, tik pred stečajem, od 700 do 800 ljudi pa bo zaradi tega izgubilo zaposlitev. Na skladu imajo za zdaj dovolj denarja, letos so skupaj izplačali že dobre tri milijone sredstev z naslova nadomestila za izgubo zaposlitve zaradi stečaja podjetja. Če pa bo denarja zmanjkalo, ga bo seveda moral dodatno zagotoviti državni proračun.

Ne spreglejte