Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2011,
9.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

referendum

Sobota, 9. 4. 2011, 9.50

7 let, 2 meseca

Na Islandiji na referendumu o dogovoru glede banke Icesave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Islandiji se bo 230.000 volilnih upravičencev na referendumu izreklo o novem dogovoru z Veliko Britanijo in Nizozemsko glede islandske banke Icesave.

Zdajšnji dogovor gre občutno bolj v prid Islandiji kot prejšnji, ki ga je na referendumu v letu 2010 zavrnilo kar 93 odstotkov Islandcev. Skladno z dogovorom bo Islandija Nizozemski in Veliki Britaniji vrnila 3,9 milijarde evrov oziroma vsoto, ki sta jo državi plačali svojim varčevalcem v propadli spletni banki Icesave. Denar bodo vračali do leta 2046 Islandija bo omenjeno vsoto vračala postopoma do leta 2046; za 1,3 milijarde evrov, kolikor dolguje Nizozemski, bo obrestna mera znašala tri odstotke, za preostali znesek, ki ga dolguje Veliki Britaniji, pa 3,3 odstotka. Vsakega državljana Islandije, ki šteje 320.000 prebivalcev, bo vračanje dolga stalo približno 12.000 evrov (brez obresti).

Dogovor, ki so ga britanski in nizozemski pogajalci od Islandije iztržili decembra lani, je moral v islandskem parlamentu skozi tri glasovanja, islandski predsednik Olafur Grimsson pa se je odločil končno odločitev prepustiti volivcem.

Zadnje ankete kažejo, da bo večina dogovor zavrnila Medtem ko je nov dogovor bolj pisan na koži Islandiji kot prejšnji, pa iz zadnjih anket referendumskega razpleta še ne gre predvideti. Medtem ko so prve ankete napovedovale, da se bo večina izrekla za dogovor, zadnje ankete kažejo, da bo večina na referendumu dogovor zavrnila.

Predstavnik Islandije v pogajanjih, ameriški odvetnik Lee Buchheilt, je zatrdil, da je novi dogovor najboljši možen in ne bo več predmet pogajanj. "Ni bilo lahko," je minuli teden pogajanja opisal Buchheilt.

Če referendum pade, gre celotna zadeva na sodišče Če se bodo Islandci na referendumu izrekli proti dogovoru, se bo Islandija najverjetneje pravdala pred sodiščem Evropskega prostotrgovinskega območja. To bi trajalo leto ali dve in bi torej precej zavleklo postopek. Če bi Islandija na sodišču izgubila primer, pa bi to pomenilo pomembne posledice za državljane.

Islandski minister za finance Steingrimur J. Sigfusson je zatrdil, da je dogovor, o katerem bodo državljani odločali na referendumu, zadnja priložnost za rešitev problematike banke Icesave. "Zadeva Icesave se ne bo rešila sama po sebi, ne glede na to, kolikokrat bo dogovor zavrnil islandski predsednik," je poudaril finančni minister potem, ko je predsednik Grimsson napovedal referendum.

Ne spreglejte