Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2011,
9.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 2. 2011, 9.41

7 let, 2 meseca

Na Hrvaškem januarja po ocenah rekordna brezposelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaški mediji so na podlagi razpoložljivih podatkov izračunali, da je bilo januarja na Hrvaškem okoli 335.000 brezposelnih. To je največ v zadnjih osmih letih.

Med informacijami zavoda za zaposlovanje je možno prebrati, da je bilo brezposelnih prejšnji mesec približno 31.000 več kot kot decembra lani, medtem ko se je število zaposlenih povečalo za približno 16.000. Glede na to, da je bilo konec lanskega decembra uradno brez zaposlitve približno 320.000 ljudi, so mediji sklenili, da se je januarja njihovo število povzpelo na približno 335.000.

Število brezposelnih januarja za 4,5 odstotka višje kot decembra lani Hrvaška televizija je v torek poročala, da je bilo število brezposelnih januarja letos za 4,5 odstotka višje kot decembra lani, ter za osem odstotkov višje kot januarja 2010. Na podlagi tega so izračunali, da je bilo januarja 334.327 brezposelnih.

Zavod je v torek objavil stopnjo anketne brezposelnosti, ki je bila januarja 12,6-odstotna oz. za 0,2 odstotne točke višja kod decembra lani. Poudarili so, da je 53,6 odstotka prijavljenih na zavodu žensk, med starostnimi skupinami pa z nekaj več kot 25-odstotnim deležem prevladujejo tistih med 25. in 34. letom starosti. Nekaj manj kot dve tretjini brezposelnih ima srednjo šolo, 9,3 odstotka pa univerzitetno izobrazbo.

"Vlada ni dosegla ničesar" "Jasno je, da vlada s svojim programom za krepitev gospodarstva ni dosegla ničesar. Vemo, da se brezposelnost zvišuje in kriza poglablja, ter da s prelaganjem slabih novic tega ne bodo spremenili," je podatke zavoda komentiral predsednik enega izmed največjih sindikatov na Hrvaškem, Neodvisnega hrvaškega sindikata, Krešimir Sever.

Hrvaški analitiki so po objavi decembrskih podatkov o brezposelnosti napovedali, da bo do pomladi na Hrvaškem brez zaposlitve 350.000 delovno aktivnih prebivalcev.

Minimalno plačo prejema 115.000 zaposlenih Sicer pa na Hrvaškem približno 70.000 delavcev zaradi težav v podjetjih, v katerih so zaposleni, že več mesecev ni prejelo plače. Minimalno plačo prejema 115.000 zaposlenih. Januarja je povprečna plača je znašala približno 742 evrov, za kritje osnovnih stroškov štiričlanske družine pa je bilo potrebnih okoli 900 evrov, so še opozorili sindikati.

Popijač: Vlada ne skriva ničesar Hrvaški minister za gospodarstvo Đuro Popijač je na novinarski konferenci izjavil, da vlada ne skriva ničesar niti ne želi ničesar olepšati, uradne številke o brezposelnih pa ni želel podati.

"Poročilo o brezposelnosti brez konkretnih številk je narejeno po evropskih standardih", je Popijač dejal novinarjem. Dodal je, da tretjina vpisanih na zavodu za zaposlovanje bodisi ni iskala službe, službo zavrača ali pa dela v "sivih conah". Obenem pa je poudaril, da so januarja letos neposredno z zavoda zaposlili za 56 odstotkov več oseb kot januarja lani.

Na novinarsko vprašanje, ali se počuti politično odgovornega za brezposelnost, je dejal, da je zaposlovanje zgolj eno izmed področjih, na katerih dela kot minister. Pojasnil je, da je brezposelnost posledica znižanja bruto domačega proizvoda v letu 2009 ter nadaljevanja negativnega trenda v lanskem letu.

Ne spreglejte