Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
14.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 14.30

7 let, 2 meseca

Na Gorenjskem zadovoljni s poletno turistično sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnja poletna sezona je bila za gorenjska turistična središča kljub vremensko slabemu juliju boljša od lanske.

Na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori se je število nočitev občutno povečalo, veliko pa je bilo tudi dnevnih obiskovalcev. Vendar pred zimo skrbi turističnim delavcem povzroča ukinjanje letalskih povezav, zlasti z Londonom.

Angleži med najštevilčnejšimi gosti Angleži so na Gorenjskem med najštevilčnejšimi gosti. Ukinitev povezave med brniškim letališčem in londonskim Gatwickom se bo turističnim delavcem zlasti v Ljubljani in na Gorenjskem, kjer so najbolj odvisni od letalskih gostov, močno poznala, je prepričana direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Še vedno bo sicer med Londonom in Ljubljano potnike prevažal Easyjet, vendar, kot pravi Štravs Podlogarjeva, blejski gostje vendarle večinoma letijo z Adrio Airways.

Ukinitev Adriinih letov v Pariz in Instanbul, ki z Ljubljano še vedno ostajata povezana prek drugih prevoznikov, na drugi strani ne bo imela tako hudih posledic. Podobno velja za povezavo z Varšavo, saj veliko Poljakov v Slovenijo še vedno pride z avtomobilom, prav tako kot gostje iz držav nekdanje Jugoslavije. "Povezava z Londonom pa je res velik problem in upam, da bodo Angleži, ki tudi pozimi predstavljajo pomemben delež naših gostov, lahko prileteli k nam," je opozorila Štravs Podlogarjeva.

Slovenci na Bledu ustvarijo le pet odstotkov vseh nočitev Na Bledu največ nočitev ustvarijo prav gostje iz Anglije, pa tudi iz Nemčije in Italije. Letos so opazili porast gostov iz Belgije, Srbije, Hrvaške in ZDA. Slovenci na Bledu še vedno ustvarijo le približno pet odstotkov vseh nočitev. V Kranjski Gori je na drugi strani delež slovenskih gostov večji in dosega 30 odstotkov, med tujci pa prav tako prevladujejo Angleži, Nemci in Italijani.

Z letošnjo poletno sezono so sicer v vseh gorenjskih turističnih središčih zadovoljni. Lepo vreme v avgustu in septembru je odtehtalo slabo vreme ob začetku poletja. Na Bledu so tako v poletni sezoni ustvarili za tri odstotke več nočitev kot v enakem obdobju lani, v Bohinju je bilo povečanje od tri- do petodstotno, v Kranjski Gori pa celo desetodstotno.

Obisk dober, ljudje potrošijo manj "Zelo zadovoljni smo tudi z dnevnim obiskom. V poletnih mesecih našo destinacijo dnevno obišče 1000 ali več kolesarjev, ob koncih tedna pa so te številke podvojene," je za STA povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Ob tem je pojasnila, da je sicer obisk številčno dober, vendar pa je opazno, da ljudje potrošijo manj, zlasti v gostinskih lokalih.

Na zmanjšano izvenpenzionsko porabo opozarjajo tudi v Bohinju. "Ta spoznanja bodo zagotovo kreirala naše nadaljnje delo in aktivnosti," je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki opozarja tudi na trend krajšanja dobe bivanja. V treh letih se je v Bohinju skrajšala skoraj za pol dneva, a je s povprečjem treh dni še vedno med daljšimi v Sloveniji. Se je pa bistveno, kar za 20 odstotkov, povečalo število gostov in prihodov, kar je sicer razveseljujoče, a prinaša tudi višje stroške.

Čeprav podobne trende opažajo tudi na Bledu, so z letošnjim poletnim izkupičkom lahko zadovoljni, saj se je v zadnjih dveh mesecih močno popravil tudi poslovni učinek. Zasluge za to gredo med drugim na račun svetovnega prvenstva v veslanju in blejskega strateškega foruma. Po zelo dobrem septembru pa Štravs Podlogarjeva upa, da se bodo želje iz prve polovice leta uresničile in bodo ob zaključku leta realizirali za štiri do pet odstotkov več nočitev kot lani ter bodo temu sledili tudi poslovni učinki.

Ne spreglejte