Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2011,
13.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 27. 10. 2011, 13.26

7 let, 2 meseca

Na Deloittovi lestvici Adria Top 100 največ slovenskih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ima na Deloittovi lestvici sto vodilnih podjetij v Adria regiji največje število predstavnikov, kar 36. Največja slovenska družba po prihodkih od prodaje je Petrol.

Na vrhu seznama 100 največjih podjetij v regiji Adria oziroma območju nekdanje Jugoslavije je hrvaška skupina Agrokor. Sledijo ji hrvaška skupina Ina ter slovenski skupini Petrol in Mercator, je razvidno iz Deloittove lestvice. V Petrolu 20-odstotna rast prihodkov od prodaje Prvih sto največjih podjetij je lani skupaj ustvarilo 57 milijard evrov prihodkov od prodaje. Skupina Agrokor je beležila 3,64 milijarde (+en odstotek), skupina Ina 3,55 milijarde (+17 odstotkov), skupina Petrol 2,80 milijarde (+20 odstotkov) in skupina Mercator 2,78 milijarde evrov prihodka (+pet odstotkov). Do desetega mesta sledijo skupina HEP (Hrvaška), Delta Holding (Srbija), NIS (Srbija), JP EPS (Srbija), skupina Gorenje (Slovenija) in EFT Investments (Srbija). Prva deseterica je ustvarila okoli 22 milijard evrov prihodkov, kar je 10 odstotkov več kot predlani. Med sto največjimi podjetji je 36 slovenskih Med največjimi 100 podjetji v regiji je sicer 36 slovenskih poslovnih skupin, med prvimi 30 podjetji po prodajnih prihodkih leta 2010 pa 13 slovenskih. "To gre pripisati razvitosti naše ekonomije in veliki usmerjenosti v izvoz," je dejal direktor oddelka za finančno svetovanje v družbi Deloitte Janez Škrubej. Hrvaških podjetij je 31, srbskih 19, osem iz BiH, štiri iz Makedonije in dve iz Črne gore.

Petrol se je zavihtel pred Mercator Med slovenskimi sta najvišje skupini Petrol in Mercator, ki sta zamenjali mesti, kar gre po besedah direktorja v oddelku za revizijo v družbi Deloitte Dušana Hartmana pripisati rasti cen energentov. Sledijo Gorenje, Revoz in Krka.

Največji padec v gradbeništvu, najvišja rast v proizvodnji Glede na panogo je največji padec prihodka beležilo gradbeništvo (-19 odstotkov), najvišjo rast pa je beležila proizvodnja, ki je velik padec beležila leta 2009. Tudi med slovenskimi podjetji glede na panogo je največji upad v gradbeništvu (-21 odstotkov), najvišjo rast pa sta beležila proizvodnja (+20 odstotkov), med drugim na račun Slovenske industrije jekla SIJ (+59 odstotkov) in Kolektorja (+65 odstotkov), in energetika (+17 odstotkov).

"Rast prihodkov podjetij iz sektorja proizvodnje je posledica blažitve krize v letu 2010, določenih ugodnih gospodarskih gibanj in izrazito izvozna usmerjenost teh podjetij," ocenjuje Hartman. Po drugi strani na lestvici med slovenskimi podjetji v tej panogi ni novih igralcev. "To je deloma odraz slabih pogojev za tuja vlaganja v Sloveniji," dodaja Hartman.

Pričakujejo spremembe na področju pošte V Deloitteu v prihodnje določene spremembe na lestvici pričakujejo na področju pošte, in sicer zaradi pričakovanih prevzemov ob liberalizaciji trga, na področju veleprodaje zdravil v Srbiji, kjer trg za razliko od slovenskega in hrvaškega še ni konsolidiran.

Med slovenskimi podjetji je po čistem dobičku najvišje Krka Prvih sto podjetij je beležilo skupno 1,4 milijarde evrov čistega dobička. Največ ga je ustvarila hrvaška telekomunikacijska skupina T-HT (251 milijonov evrov), v prvi peterici so sledile HEP (197 milijonov evrov), slovenska Krka (172 milijonov evrov), Telekom Srbija (165 milijonov evrov) in Nis (162 milijonov evrov).

Največji dobiček med slovenskimi skupinami so ustvarile Krka (172 milijonov evrov), HSE (108 milijonov evrov), Lek (67 milijonov evrov), Petrol (34 milijonov evrov) in Gen (32 milijonov evrov).

Ne spreglejte