Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2011,
7.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pošta Slovenije Davorin Kračun Aleš Hauc

Sreda, 17. 8. 2011, 7.32

7 let, 2 meseca

Na čelu nadzornikov Pošte Slovenije Davorin Kračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prenovljeni nadzorni svet Pošte Slovenije je na seji za predsednika izbral Davorina Kračuna, za njegovega namestnika pa Petra Premka.

Oba sta bila med nadzornike omenjene državne družbe s strani Agencije za upravljanje kapitalskih naložb imenovana konec julija, tako kot tudi Samo Sanzin. Novi predsednik je s poslovanjem družbe zadovoljen. Seja formalno ni bila konstitutivna Kot je po seji, ki v formalnem smislu ni bila konstitutivna, povedal Kračun, profesor in ekonomist, sicer pa nekdanji večkratni minister v Drnovškovih vladah, so se glede na večinoma novo sestavo nadzornega sveta seznanili z najpomembnejšimi akti Pošte Slovenije in njenimi tekočimi gospodarskimi rezultati. "Dobili smo vtis, da je družba dobro organizirana" "Dobili smo vtis, da je družba dobro organizirana. Njeni rezultati, če gledamo poročila za zadnja leta, so dobri, stopnja donosnosti pa je bila vsa leta nazaj med šestimi in sedmimi odstotki. Tudi obdobje krize je družba vsaj doslej dobro prebrodila, tako da smo prepričani, da lahko pošta nudi dobre storitve našemu prebivalstvu ter da ob tem skrbi tudi za prihodke državnega proračuna," je dejal Kračun, ki računa, da se bodo resneje svojega dela lotili že na naslednji septembrski seji.

Zadovoljstvo nad prvim srečanjem z novimi nadzorniki je izrazil tudi generalni direktor Aleš Hauc, ki meni, da gre za visoko priznane strokovnjake na svojih področjih. Ob tem je posebej omenil Sanzina, sicer goriškega Slovenca in odvetnika v Italiji, kar je po njegovem presedan v korporativnem upravljanju družb v državni lasti in pomeni odpiranje korporativnega upravljanja izven meja Slovenije.

Hauc upa na korektno sodelovanje "Vse to daje upanje in močno prepričanje, da bo ta nadzorni svet v kontekstu visoko strokovnih in usposobljenih ter uglednih predstavnikov profesionalno nadziral našo družbo. Tega se veselimo in upamo na korektno sodelovanje z njimi," je dejal Hauc, ki se mu po nekajmesečnem ne prav rožnatem odnosu z donedavnim prvim nadzornikom Klemnom Grošljem, ta je nekaj časa zahteval celo njegov odstop, obetajo nekoliko bolj mirni časi.

Zamenjave Hauca zaenkrat ne bo V zvezi s tem je Kračun dejal, da so dosedanji rezultati družbe dobri in jih je potrebno spoštovati, a pretekli rezultati ne zagotavljajo tega tudi v prihodnosti. Na vprašanje ali torej ne bo nadaljeval s trudom svojega predhodnika, da bi zamenjal prvega moža Pošte Slovenije, pa je dejal, da sicer nikoli ni dobro reči nikoli, vendar so rezultati za zdaj dobri in tega zato za zdaj ni na dnevnem redu.

"Dobrega dirkalnega konja se ne zamenja" Hauc je tudi tokrat ponovil, da je mandat poslovodstva vselej zgolj od ene do druge seje nadzornega sveta, a upa, da bodo lahko tudi v prihodnosti nadaljevali z dobrimi rezultati družbe, običajno pa je, da se "dobrega dirkalnega konja ne zamenja".

Nadzorni svet Pošte Slovenije je sicer šestčlanski, pri čemer štiri člane imenuje ustanovitelj, dva pa izvoli svet delavcev. Poleg treh novih nadzornikov je v nadzornem svetu pošte kot edina od prejšnjih članov še Barbara Gorjup, zaposlene pa zastopata Božidar Pograjc in Rudi Matjašič. Slednja sta nov štiriletni mandat začela po seji sveta delavcev 4. avgusta.

Ne spreglejte