Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
14.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 3. 2012, 14.35

7 let, 2 meseca

Na Bledu se bodo zbrali mladi inovatorji z vsega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na IEDC - Poslovni šoli Bled bo med 16. in 21. marcem potekal globalni forum Challenge: Future Summit. Dogodka se bo udeležilo osemdeset najbolj inovativnih in družbeno odgovornih mladih iz 38 držav.

Mladi inovatorji bodo na forumu svoje ideje delili s politiki in poslovneži, skupaj pa bodo skušali poiskati rešitve za pametnejši, pravičnejši in trajnostno usmerjen svet. Petdnevnega dogodka se bo udeležilo več uglednih gostov, med njimi tudi predsednik države dr. Danilo Türk, futurist Joel A. Barker, nekdanji generalni sekretar OECD Donald Johnston, podjetnik Riccardo Illy in slovenski poslovnež Sandi Češko.

V smeri pametne, trajnostne in vključevalne prihodnosti Rdeča nit letošnjega srečanja, ki je rezultat 15-mesečnega dogajanja, je: V smeri pametne, trajnostne in vključevalne prihodnosti. Kot je dejala ustanoviteljica in predsednica uprave Chalenge:Future mag. Andreja Kodrin, so v tem obdobju ugotovili, da je njihovo poslanstvo pomembno. "Petdeset odstotkov človeške populacije je mlajše od 26 let. Trenutno je okoli 200 milijonov brezposelnih, ki se jim v naslednjih desetih do petnajstih letih pridružuje dodatnih 600 milijonov." Po njenem mnenju je to tista generacija, ki bo morala reševati probleme človeštva, iz preteklosti in prihodnosti. "Tukaj je poslanstvo Challenge: Future, da skozi različne oblike tekmovanj angažiramo mlade. S tem ko so angažirani v tekmovanja, se dobro spoznajo z izzivi, prisiljeni so razmišljati o rešitvah in tako jih spodbudimo, da naredijo nekaj koristnega."

Danica Purg: To je verjetno edina globalna iniciativa, ki prihaja iz Slovenije Dekanja in direktorica IEDC - Poslovne šole Bled in predsednica združenja poslovnih šol CEEMAN dr. Danica Purg pa je dejala, da če ne bomo naredili nekaj za mlade, potem to ne bo dobro za nikogar. Po njenih besedah udeležence te globalne platforme povezujejo inovacije, globalnost, globalna iniciativa in vodenje za boljši svet. "Če boš mlade naučil, kako je treba razmišljati široko, inovativno, trajnostno, kako je treba delati za boljši svet, potem nas ne sme skrbeti, da svet nekega dne ne bi bil boljši."

"V Sloveniji bi morali vsi bolj razpravljati o tem, kaj bo v prihodnosti" Purgova je še poudarila, da je to verjetno edina globalna iniciativa, ki prihaja iz Slovenije, pri tem pa dodala, da bi morali v Sloveniji vsi bolj razpravljati o tem, kaj bo v prihodnosti in ne le varčevati, ampak razvijati.

Premično pohištvo, izdelano iz trpežnega kartona Povprečna starost v skupini mladih, ki sodelujejo v platformi, je 24 let, številni od njih pa se bodo foruma na Bledu tudi udeležili. Študentka računalništva iz Indije je denimo razvila računalniško platformo, ki pomaga pri izobraževanju 300.000 otrok iz indijskih barakarskih naselij – slumov, 24-letnica iz Nemčije pa je menedžerje iz podjetij na Kostariki vključila v protikorupcijsko izobraževanje. Med lanskimi uspehi pa zagotovo izstopa ideja Nigerijke, ki je razvila "premično pohištvo", izdelano iz trpežnega kartona, nigerijske ženske pa ga lahko z lahkoto povežejo v culo in prenesejo drugam.

Kaj je Challenge: Future? Forum Challenge: Future, ki je bil ustanovljen z namenom spodbujanja inovativnega ter do prihodnosti in narave soodgovornega delovanja in ustvarjanja mladih, se bo letos zgodil že drugo leto zapovrstjo, potekal pa bo pod pokroviteljstvom UNESCA. Pri lanskoletnem dogodku je sicer sodelovalo skoraj 24.000 mladih iz več kot 200 držav, ki so z več kot 1.400 idejami življenje izboljšali 270.000 ljudem.

Ne spreglejte