Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
22. 4. 2016,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

6

Natisni članek

DUTB Dušan Mramor

Petek, 22. 4. 2016, 16.04

6 let, 6 mesecev

Mramorjevi še ocenjujejo, ali bomo morali Slovenci pokrivati milijonsko izgubo slabe banke

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

6

"Trenutno ocenjujemo, ali bo treba dokapitalizirati DUTB, vsekakor pa bo treba nameniti manj od prvotno načrtovanega za kapitalsko okrepitev Probanke in Factor banke v okviru postopka nadzorovanega prenehanja," pravijo na finančnem ministrstvu.

Na ministrstvu za finance so se odzvali na naše poročanje, da Družbi za upravljanje terjatev bank zaradi izgub Probanke in Factor banke grozi bankrot.

Mramorjevi: "Za dokapitalizacijo lahko izkoristimo še 76 milijonov evrov"

"V postopku nadzorovanega prenehanja Probanke in Factor banke je bila izvedena dokapitalizacija Factor banke v višini 269 milijonov evrov ter Probanke v višini 176 milijonov evrov. Evropska komisija je odobrila višje zneske dokapitalizacije, in sicer za Factor banko 285 milijonov evrov ter za Probanko 236 milijonov evrov, kar pomeni, da državna pomoč ni bila v celoti izkoriščena. Neizkoriščen znesek torej znaša 76 milijonov evrov," so zapisali in dodali:

"Trenutno se ocenjuje, ali je treba del tega neizkoriščenega zneska nameniti za dokapitalizacijo DUTB, vsekakor pa bo treba nameniti manj od prvotno načrtovanega za kapitalsko okrepitev Probanke in Factor banke v okviru postopka nadzorovanega prenehanja."

Ministrstvo: Banki DUTB prinesli dodatne izgube

Pripojitev obeh bank k DUTB je zadnji po besedah ministrstva sicer prinesla dodatne izgube ob začetnem vrednotenju sredstev in s tem znižanja kapitala, vendar pa je za končno oceno treba počakati, da se v mesecu maju konča vrednotenje prenesenega portfelja.

Stališče glede potrebnega zneska dokapitalizacije DUTB bo ministrstvo za finance lahko zavzelo, ko bo izvedeno vrednotenje prenesenih postavk in dano mnenje revizorja, ki revidira finančne izkaze DUTB. Po njihovih besedah pa je sicer dokapitalizacija DUTB potrebna tudi za učinkovito izvajanje postopkov prestrukturiranj.

Iz dokumenta, ki smo ga pridobili na Siol.net, je razvidno, da bo DUTB zaradi pripojitve Factor banke in Probanke ustvarila dodatno izgubo v višini med 40 in 50 milijoni evrov. Pokriti jo bo morala država, in to z vplačilom dodatnega kapitala. Če tega ne bo storila, bo DUTB, ki jo je država ustanovila za prodajo "nasedlega" premoženja bank, tudi uradno insolventna (to pomeni, da ji bo dejansko grozil stečaj).

Ne spreglejte