Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
13.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

5

Natisni članek

davčne blagajne Dušan Mramor

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 13.08

7 let, 2 meseca

Mramor prepričan, da so davčne blagajne dosegle svoj namen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

5

Dušan Mramor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Ministrstvo za finance je zadovoljno z gibanjem davčnih prihodkov, ki jih lahko pripišejo uvedbi davčnih blagajn. Podatki za prvo trimesečje kažejo, da so se glede na enako lansko obdobje povečali za približno 21 milijonov evrov, kar je v skladu s cilji.

Minister Dušan Mramor ocenjuje, da je zakon za zdaj dosegel svoj namen. Davčne blagajne so v Sloveniji obvezne od 2. januarja. Namen zakona o davčnem potrjevanju računov je zmanjšanje sive ekonomije in ureditev zaposlovanja na črno, hkrati pa tudi bolj pravično plačevanje davkov in s tem tudi povečanje davčnih prihodkov, je dejal Mramor. "Videti je, da bomo oba cilja dosegli," je dodal.

Podatki kažejo, da so se davčni prihodki, ki jih lahko pripišejo uvedbi davčnih blagajn, pri DDV zvišali za okoli 14 milijonov evrov, pri dohodnini pa za približno sedem milijonov evrov. "Skupaj smo torej približno na tisti četrtletni ravni, ki na letni ravni pomeni 75 milijonov evrov, kolikor smo predvideli v proračunu. Z vidika davčnih učinkov sta zakon in njegova izvedba prinesla tisto, kar smo načrtovali," je povedal minister.

Vlada je v proračun za letos predvidela 75 milijonov evrov dodatnih prihodkov iz naslova učinkov uvedbe davčnih blagajn.

Manj zaposlovanja na črno

Mramor je zadovoljen tudi s podatki o zaposlovanju na črno. V prvih štirih mesecih se je namreč število zavarovancev za socialna zavarovanja povečalo za nekaj več kot 22 tisoč, od tega jih ima 9.800 tudi davčne blagajne.

Popolnoma nesmiselne so po ministrovih besedah tudi izjave, da so se poslovni subjekti zapirali in da jih je manj. Podatki namreč kažejo, da se je njihovo število od konca lanskega leta do konca letošnjega marca povečalo, in sicer v vseh kategorijah, tudi samostojni podjetniki, društva in nepridobitne organizacije. "Skratka, rečem lahko, da je ta zakon, kot kažejo podatki, za zdaj dosegel svoj namen," je dejal Mramor.

Ne spreglejte