Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
9. 2. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

davčni dolg Dušan Mramor

Torek, 9. 2. 2016, 9.28

6 let, 6 mesecev

Mramor davčnim dolžnikom ponudil sladkorček, a ni bil dovolj sladek

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Davčni dolg znaša 1,4 milijarde evrov in se je lani zmanjšal le za 2,4 odstotka (35 milijonov evrov), podjetja pa ga ne bi plačala, niti če bi jim del dolga odpisali.

Ministrstvo za finance je z anketo preverjalo zanimanje za enkraten izredni ukrep delnega odpisa dolga. Podjetjem, katerih davčni dolg izvira iz obdobja krize (za kakšno časovno obdobje gre, na ministrstvu niso navedli), bi znižali obrestne mere in odpisali morebitne že nastale stroške davčnih izvršb ob pogoju, da podjetje takoj plača preostanek dolga.

Lani oktobra, zaradi slabega odziva pa še v začetku decembra, so gospodarsko, obrtno, trgovinsko zbornico, Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Zbornico davčnih svetovalcev Slovenije prosili, da anketo posredujejo članom.

A odziv je bil slab, ugotavlja Irena Ferkulj iz službe ministrstva za odnose z javnostmi. Ministrstvu sta izpolnjene anketne vprašalnike poslala le obrtna zbornica in ZDS, odgovarjalo je 50 njunih članov, pravi. Med temi 50 podjetji zanimanja za delni odpis ni bilo.

Stomilijonski odpisi Drugih ukrepov za zmanjšanje 1,4-milijardnega davčnega dolga anketirana podjetja niso predlagala, še pravijo na ministrstvu. Dejstvo, da očitno niso pripravljeni plačati dolga, niti če bi ga država deloma odpisala, pa kaže, da se finančna uprava (Furs) težko nadeja občutnejšega poplačila.

Celoten davčni dolg (zajete so fizične in pravne osebe) se je od konca leta 2012 sicer zmanjšal z 1,6 milijarde evrov na 1,4 milijarde, a se dinamika zmanjševanja z leti občutno upočasnjuje (več v spodnji grafiki).

Skoraj polovica 1,4-milijardnega dolga (natančneje 630 milijonov evrov) je "zaklenjenega" v prisilnih poravnavah, stečajih ali postopkih izvršb, tako da ga Furs, ki ta dolg imenuje pasivni dolg, trenutno niti ne more terjati. Bo pasivni dolg kdaj plačan? "Ob zaključku postopka se pogosto poplača le 5 odstotkov dolga, ves ostali dolg pa odpiše," pojasnjujejo na Fursu.

Davke dolgujejo že več let, Furs pa nič Kaj pa 756-milijonski aktivni dolg? Vpogled v status podjetij dolžnikov kaže, da gre tudi tu predvsem za dolgotrajne dolžnike.

Kot je pred dnevi poročal portal Podcrto.si, je davke 25. decembra lani državi dolgovalo okoli 3.300 podjetij, ki niso v insolvenčnih postopkih, a kar 2.400 od teh podjetij, torej več kot dve tretjini, je davek dolžnih že vsaj leto dni, 1.600 podjetij pa več kot dve leti. Seznam teh podjetij so javno objavili. Polovica podjetij dolguje do 50 tisoč evrov.

Zakaj Furs ne zahteva stečaja dolgotrajnih dolžnikov? Na uradu, ki ga vodi Jana Ahčin, so nam pojasnili, da so lani podali 178 predlogov za začetek stečaja zoper zavezance, ki imajo skupno 27 milijonov evrov dolga. Za Podcrto.si pa so med razlogi, zakaj ne zahtevajo več stečajev, izpostavili predvsem pomanjkanje kadrov.

Ne spreglejte