Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
21.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Moskva Gazprom

Četrtek, 11. 12. 2014, 21.35

7 let, 2 meseca

Moskva potrdila Bruslju: projekta Južni tok ne bomo nadaljevali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski minister za energijo Aleksander Novak je podpredsedniku Evropske komisije za energetsko unijo Marošu Šefčoviču v telefonskem pogovoru potrdil, da Rusija ne bo nadaljevala projekta Južni tok.

Maroš Šefčovič je Aleksandra Novaka poklical po tem, ko so se v torek v Bruslju sestali predstavniki komisije in osmih članic EU, ki so sodelovale v projektu Južni tok. Poleg Slovenija so to še Bolgarija, Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Italija, Grčija in Romunija, so sporočili iz Bruslja. Evropska komisija zdaj napoveduje pospešitev ukrepov za energetsko povezanost v EU in diverzifikacijo dobav plina.

Vse države, z izjemo Madžarske, so se na sestanku strinjale z vzpostavitvijo posebne skupine za razvoj plinskih trgov v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Šefčovič bo predloge glede oblikovanja te skupine predstavil na začetku leta 2015, rezultate pa naj bi njeno delo ponudilo že kmalu za tem. Podpredsednik komisije napoveduje tudi pospešitev ukrepov za boljšo povezanost energetskih trgov v EU in diverzifikacijo dobavnih poti. To je tudi cilj politike unije na področju energije.

Gazprom bo pozornost iz Evrope preusmeril v Turčijo Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer na presenečenje držav na trasi Južnega toka v začetku meseca na obisku v Turčiji napovedal ustavitev projekta z utemeljitvijo, da v Evropi ni pravega interesa zanj. Ruski energetski velikan Gazprom je nato sporočil, da spreminja koncept svojega delovanja ter preusmerja pozornost z Evrope na Turčijo.

V Moskvi so se v sredo medtem mudili predstavniki družbe Plinovodi, partnerja ruskega Gazproma pri projektu Južni tok v Sloveniji. S plinskim velikanom so se pogovarjali o usodi plinovoda Južni tok. Prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc je po srečanju povedal, da uradnega obvestila o ustavitvi projekta še niso dobili, Gazprom pa naj bi Plinovodom predvidoma v začetku 2015 poslal pisno obvestilo o usodi projekta.

Ne spreglejte