Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
15.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlitev

Četrtek, 2. 2. 2012, 15.33

7 let, 2 meseca

Monti z izjavami o monotonosti stalne zaposlitve razburil Italijane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izjave italijanskega premiera Maria Montija v televizijski pogovorni oddaji so v Italiji razburile javnost.

Premier je v pogovorni oddaji na televiziji dejal, da je vseživljenjska zagotovljenost ene zaposlitve "dolgočasna", pravila ki urejajo in omejujejo odpuščanje delavcev pa "škodljiva". Izjavil je tudi, da je monotono imeti isto delovno mesto celo življenje.

Monti: mladi se morajo navaditi, da ne bodo imeli vse življenje istega delovnega mesta Monti, ki je novembra lani prevzel vodenje vlade, je v pogovoru dejal, da "se morajo mladi navaditi dejstva, da ne bodo imeli vse življenje zagotovljenega istega delovnega mesta".

Nekdanji profesor ekonomije je ob tem dodal, da so zakoni, ki strogo omejujejo odpuščanje delavcev "pogubni za razvoj Italije". Po njegovem mnenju so prav te omejitve pripeljale do ločevanja ljudi na trgu dela na tiste, ki so znotraj sistema, in mlade, ki si želijo vstopiti na trg.

Montijeve izjave so bile "nespoštljive" Italijanska poslanka Giuliana Carlino je dejala, da je govorjenje o monotonosti stalne zaposlitve v času, ko se milijone Italijanov prebija skozi zelo težko obdobje, neprimerno. Poslanec Gianfranco Rotondi, ki je bil tudi član nekdanje vlade Silvia Berlusconija, pa je dejal, da so bile Montijeve izjave "nespoštljive".

Zadnji podatki sicer kažejo, da je brezposelnosti v Italiji 8,9-odstotna, medtem ko je kar tretjina mladih v starosti med 15 in 24 let, ki niso vključeni v izobraževalni sistem, brezposelna.

Več konkurence pomeni bolj odprt trg Italijanska vlada je sicer 20. januarja potrdila paket ukrepov za liberalizacijo gospodarstva. Monti je ob sprejetju paketa ukrepov poudaril, da več konkurence pomeni bolj odprt trg, še posebej za mlade pri vstopu na trg dela in na drugi strani manj privilegijev.

Ne spreglejte