Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
11.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mol Hrvaška

Sreda, 27. 11. 2013, 11.07

5 let, 2 meseca

Mol v arbitražni postopek proti Hrvaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Madžarska energetska družba Mol je pri mednarodnem centru za reševanje investicijskih sporov (ICSID) v Washingtonu sprožila arbitražni postopek proti hrvaški vladi, ker naj bi kršila obveznosti.

Mol meni, da Hrvaška krši obveznosti o investicijah v družbi Ina iz pogodbe z Molom, ker ni prevzela plinskega poslovanja Ine, ki prinaša zgolj izgube. Mol, strateški partner v Ini, je pojasnil, da so se odločili za pravni postopek zaradi uresničenja svojih pravic. Hkrati so v sporočilu za javnost zapisali, da so kot eden izmed največjih tujih vlagateljev na Hrvaškem pripravljeni na iskanje rešitve med pogajanji s hrvaško vlado.

Hrvaška televizija (HTV) je ocenila, da gre pravzaprav za Molovo tožbo proti hrvaški vladi, ker je imela Ina zaradi plinskega poslovanja približno 270 milijonov evrov izgub.

Sporna pogodba iz časa Sanaderja Možnost arbitraže so iz Mola napovedali v začetku novembra, ko se je brez premikov končal drugi krog pogajanj med hrvaško vlado in Molom o spremembah delničarske pogodbe v Ini. Hrvaška vlada je predlagala nov model upravljanja korporacije, ki pa ni sprejemljiv za madžarskega partnerja.

Za hrvaško vlado je sporna pogodba iz leta 2009, s katero je vlada nekdanjega premierja Iva Sanaderja pustila Molu upravljavske pravice v Ini, čeprav madžarski partner ni imel večinskega deleža v hrvaški družbi. Hkrati so se v Banskih dvorih zavezali, da bodo prevzeli nedobičkonosno plinsko poslovanje. Sanaderja so zaradi podkupovanja v primeru sporne pogodbe z Molom nepravnomočno obsodili na večletno zaporno kazen.

Hrvaška zanika prodajo deleža Neimenovani vir iz hrvaške vlade je za Jutarnji list ocenil, da tudi najnovejše madžarske poteze zgolj potrjujejo namen prodaje 49-odstotnega deleža v Ini. Dodaja, da je za nakup zainteresirana ruska družba Rosneft, sicer pa da Mol hrvaške vlade kot drugega največjega delničarja Ine še ni obvestil o morebitnih pogajanjih z ruskim investitorjem.

V Molu so za zagrebški časnik povedali, da ne želijo komentirati ugibanj in govoric. Tudi ameriška medijska hiša Bloomberg je pred kratkim objavila, da namerava Rosneft od Mola kupiti vse delnice Ine, pa tudi 19,8 odstotka delnic, ki jih ima v Ini hrvaška vlada. Pri takšnem scenariju bi hrvaška vlada zadržala dobrih 25 odstotkov delnic Ine. Hrvaška vlada je ostro zanikala, da bi se pogajali z rusko družbo o prodaji svojega deleža v Ini, ki znaša slabih 45 odstotkov. V hrvaških medijih so kot morebitne nove lastnike omenjali tudi družbo Socar iz Azerbajdžana.

Hrvaška zahteva izročitev predsednika Mola Mol je svet izvršnih direktorjev pooblastil za pripravo možnosti prodaje delnic Ine v začetku oktobra, potem ko je madžarska policija sprejela hrvaško zahtevo za izročitev predsednika uprave Mola Zsolta Hernadija, ki ga bremenijo podkupovanja Sanaderja.

Ne spreglejte