Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2012,
15.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 25. 9. 2012, 15.42

7 let, 2 meseca

Ministrstvo za disciplinski postopek zoper sedem upraviteljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za pravosodje in javno upravo naj bi zbornici poslalo predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev.

Pravosodni minister Senko Pličanič naj bi tako po poročanju POP TV uvedbo disciplinskih postopkov predlagal za stečajni upraviteljici Melito Butaro in Mojco Breznik; njuni imeni se pojavljata v aferi Prijatelji v stečaju. Med upravitelji, ki naj bi se znašli v disciplinskem postopku, pa naj bi bili tudi Maksimiljan Gale, Marina Marinc Pilej, Marko Drobež, Katarina Benedik in Igor Bončina. Na ministrstvu so potrdili poročanje medijev, a o imenih in razlogih niso želeli govoriti. Kot so še pojasnili, so na zbornico predlog za uvedbo disciplinskih postopkov zoper sedem stečajnih upraviteljev poslali 18. septembra. Pri predsednici Zbornice upraviteljev Slovenije Meliti Butara naj bi Pličanič opazil sume, da svojih nalog in pristojnosti ne opravlja z ustrezno profesionalno skrbnostjo. V dokumentu, do katerega so se dokopali na POP TV, piše, da Melita Butara ni ravnala z ustrezno profesionalno skrbnostjo in tako, da bi varovala in uresničevala interese upnikov. Ministrstvo med domnevnimi kršitvami stečajne upraviteljice navaja še, da kot upraviteljica v stečajnem postopku zoper dolžnika Gradbeno podjetje Grosuplje kot strokovno kvalificirana oseba ni imela podlage, da za potrebe stečajnega postopka imenuje posebno revizijo. POP TV še navaja, da naj bi v dokumentu še pisalo, da naj bi Melita Butara kot upraviteljica kršila postopek enega izmed osebnih stečajev. V predpisanem roku namreč naj ne bi vložila rednega poročila za tromesečje. V stečajnem postopku zoper dolžnika, Savinjsko borzno-posredniško družbo, pa naj bi kršila zakon, ko naj bi odvetnik enega od upnikov domnevno zastopal stečajnega dolžnika v vzporednih sodnih postopkih. Pri Breznikovi minister menda sumi, da svojih nalog in pristojnosti ne opravlja z ustrezno profesionalno skrbnostjo. Breznikova naj bi tako v dveh stečajnih postopkih kršila zakon, ker ni vložila rednega poročila za tromesečje, še poroča POP TV. Da obstaja utemeljen sum, da svojega dela niso opravljali vestno in poštno, pa naj bi očitali tudi drugim stečajnim upraviteljem. Minister naj bi disciplinski komisiji pri zbornici predlagal, da v disciplinskih postopkih preveri vse očitane kršitve in izda ustrezne odločbe.

Butara: Ravnali bomo skladno z zakonom Butara je za Radio Slovenija potrdila, da so na zbornici dobili predlog za uvedbo disciplinskih postopkov. "Ravnali bomo skladno z zakonom. Kot predsednica zbornice bom podala sklep o uvedbi disciplinskega postopka in ga poslala predsednici disciplinske komisije in potem se bo v skladu z zahtevo ministra začel postopek, v katerem se bo ugotovilo, ali je bil predlog za disciplinski postopek utemeljen," je poudarila.

Zbornica upraviteljev Slovenije za sankcioniranje vsakršnih kršitev njenih članov Zbornica upraviteljev Slovenije se je sicer v sporočilu za javnost zavzela za najostrejše sankcioniranje vsakršnih kršitev njenih članov, še posebej tistih kršitev, ki predstavljajo zlorabo pravic in bi imele znake kaznivih dejanj. Ob tem so opozorili, da ne morejo obsojati dela članov zgolj na podlagi medijskega poročanja o domnevno spornem ravnanju stečajnih upraviteljev.

Zaradi medijskega poročanja o domnevno spornih stečajnih postopkih, v katerih naj bi sodniki stečajnim upnikom, s katerimi prijateljujejo, pripisovali sporne nagrade, je prejšnji teden sicer steklo več postopkov za preiskavo teh dejanj.

Minister Pličanič je napovedal službeni nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa je od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana med drugim zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih.

Ne spreglejte