Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2011,
19.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 19.55

7 let, 2 meseca

Ministrstvo bo proučilo možnost vključitve rejcev v pripravo predlogov za odstrel volka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je zaradi naraščanja številčnosti volka, sestal s predstavniki rejcev drobnice, občine Kozina-Hrpelje in ministrstva za okolje.

Slednje bo proučilo možnost vključitve rejcev oz. lokalne skupnosti v pripravo predlogov za letno višino dovoljenega odstrela volka.

Hkrati so se dogovorili, da se v delovno skupino za pripravo pravilnika o varovanju premoženja pred nastankom škode po zavarovanih vrstah vključi tudi predstavnika ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter lokalne skupnosti oz. rejcev, so po sestanku sporočili s kmetijskega ministrstva.

Skladno z dogovorom bodo proučili tudi možnost učinkovitejšega ukrepanja ob izdaji odločb za dovolitev izrednega odstrela (kratek odzivni čas, daljše obdobje veljavnosti odločbe, večji dovoljeni teritorij odstrela).

Ministrstvo za okolje in prostor bo tudi preverilo skladnost ugotovitve, da lastniki živali nimajo pravice braniti svojih čred, svoje lastnine, z ustavno pravico varstva osebne lastnine. Prav tako so se dogovorili, da je treba jasno določiti, kdaj številčnost volka poleg ogrožanja živali predstavlja tudi neposredno ogrožanje človeka.

Vsako leto povzročajo večjo škodo Predstavniki rejcev drobnice so na srečanju opozorili, da se je povečala površina, na kateri je volk prisoten, medtem ko so pašne površine rejcev velike in jih v celoti ni mogoče ograditi. Po njihovih pojasnilih volkovi povzročajo vsako leto večjo škodo, škodo kmetijstvu pa povzroča tudi divjad in krokar.

Kot so opozorili rejci, bi se z opustitvijo paše Kras še hitreje zaraščal, kmetje pa so poljedelstvo v večini že opustili zaradi problemov z divjimi prašiči. Na sestanku so se dogovorili tudi, da bodo znova sedli za mizo in preverili uresničevanje dogovorjenega najkasneje čez pol leta.

Ne spreglejte