Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
13.47

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

primerjava Evropska unija Slovenija minimalna plača

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 13.47

4 leta, 1 mesec

Minimalna plača: kdo v Evropi ima najvišjo, kdo najnižjo

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Med evropskimi državami glede plač Slovenija kraljuje v dveh kategorijah: kar petina zaposlenih državljanov zasluži zgolj minimalno plačo, minimalna plača pa znaša kar polovico povprečne.

Slovenija naj omeji zviševanje minimalne plače, saj bi ta omejevala gospodarsko rast, OECD svetuje naši državi. A primerjava s preostalimi državami EU kaže, da visoka minimalna plača nima negativnega vpliva na visoko gospodarsko rast.

Minimalno plačo pri nas določa država. Ta se je o osnovni višini in gibanju minimalne plače dogovarjala s sindikati. V osnovi je minimalna plača namenjena zagotavljanju minimalnega standarda življenja in je kot taka vezana na letno inflacijo oziroma rast cen osnovnih življenjskih dobrin. Z določanjem najmanjše plače država tako omogoča zaposlenim vsaj dostojno življenje.

V letu 2015 se je minimalna bruto plača v Sloveniji zaradi usklajevanja z inflacijo povečala za 0,2 odstotka. Po najnovejšem zvišanju minimalna bruto plača znaša 790,73 evra bruto. Za primerjavo: povprečna bruto plača je 1569,14 evra.

 | Foto:

Minimalna plača je kar polovico povprečne

V primerjavi s povprečno slovensko plačo v letu 2014 je minimalna plača predstavljala 51,4 odstotka povprečne slovenske plače, kar je največ med vsemi državami Evropske unije. Podatek naj bi po ocenah OECD oteževal zaposlovanje manj izobraženega kadra.

V razmerju minimalne plače glede na povprečno plačo sledijo naši državi: - Grčija (50,1 odstotka), - Francija (47,8 odstotka), - Luksemburg (47,7 odstotka).

Od naštetih držav je Grčija zabeležila znaten padec gospodarske rasti (podatki za leto 2013), in to kar 3,9 odstotka. Francija in Luksemburg sta beležila nadpovprečno gospodarsko rast, to je 1,7 odstotka in 2,1 odstotka glede na evropsko povprečje 0,1 odstotka.

Podatek primerjav z drugimi državami ne kaže močnega vpliva razmerja med minimalno plačo in povprečno plačo na gospodarsko rast države.

Če pogledamo še na dno lestvice, je imela Češka – z razmerjem med minimalno in povprečno plačo 31,8 odstotka – v letu 2013 padec gospodarske rasti za 0,9 odstotka.

 | Foto:

Petina zaposlenih Slovencev zasluži le minimalno plačo

Slovenija se v primerjavi z državami EU poteguje za prevlado še na eni lestvici: kar 19,2 odstotka zaposlenih prejema 105 odstotkov minimalne plače ali manj. Ta številka kaže na veliko število zaposlenih z najnižjim osebnim dohodkom in s tem nizkim standardom življenja. To pritrjuje sindikatom, ki se bojijo, da bi znižanje minimalne plače zelo povečalo revščino oziroma pahnilo veliko število ljudi pod prag dostojnega življenja.

Na lestvici držav, kjer zaposleni prejemajo 105 odstotkov minimalne plače ali manj, Sloveniji sledijo: - Litva s 13,7-odstotnim deležem zaposlenih, - Latvija z 11,8-odstotnim deležem zaposlenih, - Luksemburg z 10,2-odstotnim deležem zaposlenih. Omenjene države so bile v letu 2013 med državami z najvišjo gospodarsko rastjo v Evropski uniji: v Litvi je bila gospodarska rast 3,3-odstotna, v Latviji 4,1-odstotna in v Luksemburgu 2,1-odstotna.

Revoz clio | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najmanj minimalnih plač v Grčiji, Španiji in na Češkem

V spodnjem delu lestvice držav glede na delež zaposlenih, ki prejemajo 105 odstotkov minimalne plače ali manj, se nahajajo: - Grčija z dvoodstotnim deležem zaposlenih, - Španija z 0,2-odstotnim deležem zaposlenih, - Češka z 2,3-odstotnim deležem zaposlenih.

Te države so leta 2013 vse beležile padec gospodarske rasti: Grčija 3,9-odstotnega, Češka 0,9-odstotnega in Španija 1,2-odstotnega.

Tako tudi ta statističen podatek ne nakazuje na velik vpliv minimalne plače na nizko gospodarsko rast.

 | Foto:

Slovenija: visoka minimalna plača glede na BDP na prebivalca

Slovenija je imela v letu 2013 bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca 21.800 evrov. Minimalna plača znaša 3,62 odstotka tega zneska. To Slovenijo v primerjavi z 21 državami Evropske unije, ki imajo zagotovljeno minimalno plačo, uvršča na šesto mesto.

Države z najvišjo minimalno plačo glede na višino BDP so: - Francija s 5,09 odstotka BDP, - Belgija s 4,75 odstotka BDP, - Velika Britanija s 4,5 odstotka BDP.

Država z najnižjim, 1,41-odstotnim razmerjem je Češka, ki je kljub najmanjšemu razmerju beležila 0,9-odstotni upad gospodarske rasti. Podatki kažejo, da ima zaposleni v Sloveniji s svojo minimalno plačo precej veliko kupno moč v primerjavi s preostalimi državami Evropske unije.

Vlada Angele Merkel uvaja minimalno plačo tudi v Nemčiji. | Foto: Reuters Vlada Angele Merkel uvaja minimalno plačo tudi v Nemčiji. Foto: Reuters

Minimalna plača tudi v Nemčiji

Minimalno plačo so z začetkom letošnjega leta na državni ravni uvedli v Nemčiji. V evropskih državah minimalna plača na državni ravni ni omejena v Italiji, Avstriji, Švici, na Švedskem, Danskem in Finskem, v Norveški, na Cipru in v Islandiji. V naštetih državah so omejitve minimalne plače navzdol dogovorjene s kolektivnimi pogodbami v določenih panogah.

Kje pa so najvišje in kje najnižje minimalne plače? Med državami EU ima najvišjo zagotovljeno minimalno plačo Luksemburg, 1921 evrov. Več kot 1.000 evrov minimalne plače dobijo še delavci v Belgiji, na Nizozemskem, Irskem, v Franciji in Veliki Britaniji.

Najnižjo zagotovljeno minimalno plačo ima Bolgarija, ta je 174 evrov. Pod prag minimalne plače v višini 500 evrov se uvrščajo še Poljska, Hrvaška, Estonija, Slovaška, Madžarska, Latvija, Češka, Litva in Romunija.

Vira: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union Eurostat: Minimum_wage_statistics_YB2015_1.xlse

Ne spreglejte