Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 3. 2015,
15.38

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Spar Igor Mervič trgovina nakupovanje

Sreda, 25. 3. 2015, 15.38

1 leto, 1 mesec

Mervič: Nič se ne zgodi samo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi mož trgovskega podjetja obžaluje, da v Sloveniji še vedno vztrajajo enake birokratske težave, ki po njegovem prepričanju odženejo tudi marsikatero tujo naložbo.

Leto 2014 ni leto, ki bi ga slovenski trgovci želeli ohraniti v dolgoročnem spominu. Tudi to leto kot nekaj prejšnjih se je nadaljevalo padanje prihodkov v panogi, predvsem kot posledica šibkejše kupne moči, znanilci gospodarskega okrevanja pa se še niso začeli kazati pri zasebni potrošnji, katere krivulja je še vedno obrnjena navzdol.

O dobičku tradicionalno skrivnosten Prvi mož podjetja Spar Slovenija Igor Mervič zato ne skriva zadovoljstva, da je podjetje, ki ga vodi, lani poslovalo stabilno in nad povprečjem panoge. Leta 2014 so ustvarili 729,6 milijona evrov bruto prihodkov ter omenjeno leto končali pozitivno in uspešno. Kaj to pomeni v številkah, Mervič tudi letos ni podrobneje razkril.

Mervič je tudi poudaril, da je Spar trgovec, ki je v teh za trgovce zahtevnih časih obdržal najmanjšo fluktuacijo zaposlenih. Zadnji dan lanskega leta so imeli 4.307 zaposlenih ter 92 prodajaln in devet restavracij po Sloveniji. Lani so odprli dve novi prodajalni, hipermarket v Škofji Loki in supermarket v Laškem, prenovili pa so tudi trgovini v Kočevju in Ljutomeru.

V njihovih pekarnah vedno bolj živahno Lani so Sparove pekarne spekle 6.900 ton kruha in peciv, kar je več kot leto prej. Spar z izdelki iz lastne pekarne pokriva skoraj polovico tovrstne ponudbe v svojih trgovinah. Prav tako so okrepili lastne blagovne znamke, tako med ugodnejšimi kot tudi premijskimi izdelki. Z njimi zdaj ustvarijo okrog četrtino vse svoje prodaje.

Birokracija je neozdravljiva bolečina Toda kljub dobrim premikom v lanskem letu Mervič opozarja na stalne težave, ki zelo obremenjujejo njihovo poslovanje. Zgodba, ki se vleče že več kot desetletje, je Sparov center v Šiški, za katerega še vedno čakajo dokumente. "Že pred časom sem dejal, kako upam, da bo ta država ostala normalna," je povedal Mervič, ki upa, da bo birokratske kolobocije vendarle konec aprila. Letos? Samo nasmehnil se je.

Mervič ob številnih birokratskih zapletih, s katerimi se srečujejo predvsem ob širitvi svoje poslovne mreže, poudarja, da nekatere upravne enote odlično sodelujejo in so zelo pripravljene pomagati, a so tudi takšne, ki so pravo nasprotje. Prepričan je, da so prav takšne in podobne birokratske ovire in neučinkovitost marsikoga že odvrnile od naložb v Sloveniji.

Za slovenske izdelke tudi v trgovinah Spar zunaj Slovenije V slovenskih trgovinah Spar krepijo delež slovenskih izdelkov, so pa tudi slovenski dobavitelji, ki oskrbujejo Sparove trgovine v tujini. Natančnih številk sicer ni razkril, a je ob tem poudaril, da se je za preboj na tuje trge treba potruditi. "Nič se ne zgodi samo," je namige o nizki udeležbi slovenskih dobaviteljev v Sparovih trgovinah zunaj Slovenije zavrnil Mervič.

V letošnje leto z zmernim optimizmom Mervič za letos napoveduje prenovo kar nekaj trgovin Spar in Interspar, med katerimi bo tudi tista v ljubljanskem Cityparku. "Naredili bomo tako, da bo v ponos tudi mednarodnem Sparu," napoveduje prvi mož slovenskega Spara, ki tudi upa, da bo slovenska trgovina nasploh letos po petih letih padca spet začela rasti.

V tem trenutku se ne zanimajo za vstop v ljubljanske Stožice, a kljub temu dodaja "nikoli ne reci nikoli". Prav tako letos ne bodo odprli spletne trgovine, čeprav jo je lani v Sloveniji odprl E.Leclerc. "V Franciji so takšne drive-in trgovine velika uspešnica, a v Sloveniji so razmere drugačne, pri nas je velika gostota trgovin."

Ne spreglejte