Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
9.30

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MERKUR prestrukturiranje

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 9.30

3 leta, 2 meseca

Merkur po novem kot poceni trgovec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po besedah predsednika uprave Merkurja Blaža Pesjaka želijo privabiti vse kupce, ne le tiste z visoko kupno močjo. Tako se bo Merkur pozicioniral tudi kot poceni trgovec.

Bistveno se je osredotočiti na prodajo skozi trgovke centre in vse procese, ki so povezani z izboljšanjem rezultatov v tem delu prodaje. To je namreč tisti del poslovanja Merkurja, ki mu za vsak prodan evro prinaša največjo razliko v ceni, je pojasnil Pesjak. V načrtovanih 30 milijonov evrov mesečnih prihodkov bi moralo biti okoli dve tretjini maloprodaje in le tretjino veleprodaje. Povečuje se program DIY (do-it-yourself) Vsebinsko je največja sprememba, da se povečuje program DIY (do-it-yourself), iz katerega je Merkur zrasel in se osredotoča na izdelke za gradnjo in dom. Zmanjšuje pa se delež izdelkov široke potrošnje, ki jih je Merkur uvajal šele v zadnjih letih. Tako bo manj skodelic, posode, prtičkov, več pa orodja, gradbenega materiala, lepil, barv, lakov in kemije, je povedal Pesjak.

Zvišuje se povpraševanja po cenejših izdelkih

Slovenija je namreč dežela z največjim deležem lastniških hiš ter stanovanj in Slovenci veliko časa porabijo za urejanje svojih nepremičnin. V času recesije v Merkurju opažajo, da je povprečna košarica manjša za okoli 20 odstotkov glede na leta izobilja, več pa je povpraševanja po cenejših izdelkih. Svoj prodajni program Merkur prenavlja tako, da bo ponudil celotno paleto izdelkov na trgu in skušal privabiti tudi tiste z manjšo kupno močjo, saj potrebuje več kupcev.

Manj je dobaviteljev Hkrati se v Merkurju zmanjšuje število dobaviteljev, ki se bo ob koncu triletnega projekta zmanjšalo s 1300 na okoli 600 do 700. Podobno se bo zmanjšalo tudi število izdelkov v trgovskih centrih s 150.000 na 60.000 do 80.000. V primerjavi s konkurenco je namreč Merkur po Pesjakovi oceni ponujal preveč izdelkov, kar je bilo stroškovno zelo obremenjujoče.

Mersteel in Big Bang ostajata v skupini

Glede morebitne prodaje Mersteela in Big Banga je Pesjak povedal, da zaenkrat obe podjetji ostajata v skupini. Potencialni investitorji se zanimajo tudi za nakup Merkurja, vendar za zdaj velja odločitev, da poteka sanacija z obstoječo lastniško strukturo. Vsaj 20 največjih lastnikov ima interes, da se Merkur kapitalsko okrepi in ostane likvidno in solventno podjetje. Da se bo Merkur razvijal in izpolnil svoje cilje, pa bo potreboval svež kapital.

Dokapitalizacija v prihodnjem letu? Za letos in za prihodnje leto ima Merkur denar za poplačilo upnikov, za naprej pa bo treba z bankami doseči dogovor, kako financirati razliko. "Banke so se že v načrtu finančnega prestrukturiranja zavezale, da bodo zagotovile dodatne kredite, a glede na to, da je revizor zahteval dodatne popravke na kapitalu, bo verjetno prihodnje leto treba izvesti dokapitalizacijo," meni Pesjak.

Ne spreglejte