Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
8.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 8.02

7 let, 2 meseca

Merfin naj bi šel že v kratkem v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stečajni upravitelj družbe HTC Dva, največjega upnika Merfina, prek katerega so menedžerji prevzeli Merkur, je potrdil, da bo v kratkem zahteval stečaj Merfina.

Stečajni upravitelj Branko Đorđević bo predlog za stečajni postopek vložil tudi za podjetje BK Kapital, prek katerega nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež obvladuje 27 odstotkov Merfina.

Brez sredstev za plačilo sodnih stroškov

Ker podjetje HTC Dva, ki je služilo kot vzvod za financiranje menedžerskega odkupa Merkurja, na računu nima dovolj sredstev za plačilo sodnih stroškov ob vložitvi zahteve za stečaj, je Đorđevič pri ostalih upnikih Merfina pred dnevi preveril, ali bi bil kateri od njih pripravljen sprožiti stečaj Merfina in založiti sredstva za stroške postopka.

Če tega ne bo storil nihče, namerava Đorđević zaprositi za brezplačno pravno pomoč oziroma oprostitev plačila sodnih stroškov, v današnji izdaji piše Dnevnik.

Đorđević pozval k plačilu terjatev do HTC Dva

Merfin in Kordežev BK Kapital je Đorđević že pozval k plačilu terjatev do HTC Dva, in sicer prvega za poplačilo okoli 185 milijonov evrov, drugega pa za 2,4 milijona evrov posojila, ter prejel odgovor, da nimata sredstev za poplačilo svojih obveznosti. To bo tudi osnova za vložitev predloga za stečaj.

Prav tako je Đorđević odstopil od posojilnih pogodb z BK Kapitalom in Factorjem Leasingom (lastnik HTC Dva), ki so bile še v času prejšnje uprave Merkurja podaljšane do leta 2013. Kot je znano, je tudi uprava Merkurja že konec lanskega leta Merfinu poslala 18,6 milijona evrov težak zahtevek, s katerim terja poplačilo dobička, ki ga je Merfin ustvaril s preprodajo trgovskega centra Primskovo in družbe HTC Dva.

V načrtu predlog za prisilno poravnavo

Po neuradnih informacijah naj bi Kordež in direktorica Merfina Marta Bertoncelj načrtovala, da bi po pripravi letnega poročila za leto 2010, torej predvidoma konec februarja, Merfin vložil predlog za prisilno poravnavo.

S tem pa bi se za nekaj mesecev zavleklo odločanje o neizogibnem stečaju in pretekli tudi roki za izpodbijanje nekaterih spornih poslov. V postopku prisilne poravnave namreč izpodbojna dejanja načeloma niso dovoljena, medtem ko mora stečajni upravitelj preveriti vse posle, sklenjene v letu dni pred stečajem, in morebitne sporne posle izpodbijati.

Merkur posodil več kot 190 milijonov evrov

Med posli, ki bi jih stečajni upravitelj po pisanju Dnevnika brez dvoma vzel pod drobnogled, je način porabe posojila v višini skoraj 150 milijonov evrov, ki ga je Merfinu dal HTC Dva. Dejansko gre za sredstva Merkurja, saj je ta v letu 2009 in nato v lanskem letu posodil HTC Dva skupaj več kot 190 milijonov evrov.

Glavnino tega denarja, natančneje 147,5 milijona evrov, je HTC Dva posodil naprej Merfinu. Okoli šest milijonov evrov je HTC Dva uporabil za odkup deležev v Merfinu in tako nedavno postal drugi največji lastnik Merfina, od Kordeža pa deleža v Merfinu ni odkupil, ampak je njegovemu podjetju BK Kapital do leta 2013 posodil 2,4 milijona evrov.

Glavnina posojila za poplačilo bank

Tudi Merfin je del sredstev, ki jih je dobil kot posojilo od HTC Dva, razdelil svojim lastnikom, torej menedžerjem Merkurja. Marca lani je tako izplačal kar 12,4 milijona evrov dividend, s katerimi so njegovi družbeniki poplačevali osebna posojila pri bankah. Del posojila, 22 milijonov evrov, naj bi Merfin v letu 2009 porabil za poplačilo svojih obveznosti do Merkurja.

Glavnino posojila pa je Merfin porabil za poplačilo bank, saj je bil HTC Dva očitno uporabljen zgolj kot posrednik za poplačilo Merfinovih obveznosti do bank, pri čemer je vračilo dejansko financiral Merkur s tem, da je denar posojal HTC Dva.

Ne spreglejte