Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2011,
15.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2011, 15.49

7 let, 2 meseca

Mercatorjeva priprava živilskih izdelkov odslej v Naklem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mercator je danes v Naklem slavnostno odprl preurejen kompleks obratov za pripravo mesnih in brezmesnih delikatesnih izdelkov ter za proizvodnjo finih slaščičarskih izdelkov ter piškotov.

S preselitvijo v približno tri milijone evrov vredne večje in sodobnejše prostore se bodo povečale količine pripravljenih izdelkov.

Obrat v nekdanjem objektu kranjskih Živil V nekdanjem kompleksu bivših Živil, ki so se leta 2004 priključile Mercatorju, so bile nekdaj pisarne, aranžerska delavnica za živila, mizarska delavnica in skladišča. Lani je Mercator pričel s celovito prenovo in s pol milijona evrov uredil obrat za pripravo mesnih delikatesnih izdelkov, ki sta se mu letos z dodatno naložbo 2,3 milijona evrov pridružila še obrata za nemesne delikatesne izdelke, slaščice in piškote.

"Pocenitev in izboljšanje svežine izdelkov" "Gre za popolnoma ločene tri obrate na eni lokaciji, s skupno logistiko in skupnim naročniškim sistemom. To nam bo pocenilo in tudi izboljšalo svežino izdelkov na prodajnih mestih, ker bodo vsi vsak dan prepeljani z enim vozilom in enim dokumentom," je pojasnil član Mercatorjeve uprave za področje Mercator trgovina Slovenija Peter Zavrl in spomnil, da je do sedaj proizvodnja potekala na premajhnih in zastarelih lokacijah, kjer niso mogli zadostiti niti lastnim potrebam.

V novem objektu Kranjski kolaček in Mizica pogrni se Obrat Kranjskega kolačka se je v Naklo preselil iz objekta v starem mestnem jedru Kranja, kjer so imeli težave z dostavo surovin in odvozom končnih izdelkov, hkrati pa je bil bistveno premajhen za potrebe Mercatorjevih trgovin. Podobno velja za obrat Mizica pogrni se, ki je bil v zastarelem in premajhnem objektu v Tomačevem v Ljubljani.

Večkratno povečanje proizvodnje S preselitvijo na novo lokacijo v Naklo se je proizvodnja na nekaterih oddelkih povečala za trikrat, na nekaterih pa celo za petkrat. "Pomembno pa je, da se je ohranil obrtniški oziroma mojstrski način izdelave brez dodatkov in kemije, temveč po receptih kuharskih mojstrov iz preteklosti," je poudaril Zavrl.

Zaposlili več invalidnih oseb Pojasnil je, da se je tudi število zaposlenih povečalo za 39 oseb, od katerih jih je približno polovica invalidov. Skupaj pa je v slaščičarski delavnici okrog 70 zaposlenih, za pripravo brezmesnih izdelkov skrbi 20 zaposlenih, za pripravo mesnih pa 15.

"Mercator z lastnimi proizvodi bogati svojo ponudbo" Po besedah Zavrla Mercator z obrtniško pripravljenimi delikatesnimi in slaščičarskimi izdelki bogati lastno ponudbo s proizvodi, ki jih sicer na slovenskem trgu ni, kar podjetju daje konkurenčno prednost pred drugimi trgovci. Izdelke pa večinoma prodaja samo v svoji maloprodajni mreži.

Radićeva prepričana, da ima Mercator potencial za širitev v regiji Ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je sodelovala na slovesnem odprtju obratov, je prepričana, da je Mercator eno redkih slovenskih podjetij, ki ima potencial širitve v regiji in ki lahko postane zelo pomemben regionalni igralec. Zaradi tega ministrica težko sprejema zadnje dogodke, ki kažejo, da je Mercator "zaradi enega slabega ali pa nezanesljivega lastnika sam postal prevzemna tarča".

"Mercator naj prevzema slabša in ranljivejša podjetja" Prepričana je, da bi moralo biti obratno in da bi moral Mercator prevzemati slabša in ranljivejša podjetja v regiji. "Če je pač tako, da je en od lastnikov šibak, se splača potruditi in poiskati pravega strateškega lastnika, ki bo imel interes slediti razvojnim načrtom uprave podjetja," je poudarila in dodala, da je treba poiskati pametnega strateškega lastnika, ki bo sledil strategiji uprave in ki bo zainteresiran, da podjetje še naprej raste in se širi.

Marsikdo od zadnjih ponudnikov po njenem mnenju ne sodi v ta okvir in ima druge ambicije. "Upam, da se bo zadeva še enkrat premislila tudi na strani Laškega, ali je res treba prodajati ta delež in če se bodo že odločili za to, da vseeno razmislijo in poskušajo pridobiti še kakšnega drugega strateškega vlagatelja," je poudarila Radićeva, ki sicer nima zadržkov do tega, da bi bil lastnik tuje podjetje.

Ne spreglejte