SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercator v devetih mesecih s 17,6 milijona evrov izgube

1

termometer

Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih ustvarila dobri dve milijardi evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Zmanjšala se je predvsem prodaja tekstilnega in tehničnega programa, čista izguba pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala in je znašala 17,6 milijona evrov.

Navade kupcev so se spremenile Na zmanjšanje prihodkov v prvih devetih mesecih letos so najbolj vplivali slabša prodaja tekstilnega in tehničnega programa kot posledica spremenjenih nakupnih navad potrošnikov ter nižji prihodki na slovenskem in hrvaškem trgu, ki so rezultat zaostrenih gospodarskih razmer.

Na nižanje prihodkov je poleg tega vplivala tudi implementacija načrtovanih poslovnih odločitev v okviru procesa prestrukturiranja poslovanja, med njimi predvsem umik s trgov Albanije in Bolgarije, zapiranje neučinkovitih prodajnih enot in zmanjševanje prodajnih površin.

Visoka zadolženost, slaba dobičkonosnost … Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je devetmesečne rezultate komentiral z besedami, da skupina posluje v izredno zahtevnih okoliščinah. "Poleg neugodnega gospodarskega okolja, ki negativno vpliva na potrošnjo in spreminja navade potrošnikov, se skupina spoprijema še z dodatnimi poslovnimi izzivi, kot so visoka zadolženost, slaba dobičkonosnost nekaterih preteklih naložb in nizka učinkovitost družbe," je zapisal v sporočilu za javnost.

Do konca septembra je skupina Mercator zmanjšala dolg za 2,7 odstotka oziroma za 29,7 milijona evrov na 994,3 milijona evrov.

Mercator je dosegel tudi načelen dogovor s skupino šestih ključnih bank upnic o glavnih pogojih dolgoročnega prestrukturiranja dolga družbe. Po pričakovanjih bo proces uspešno končan do konca leta.

Prihranki so bili v tem obdobju nad načrtovanimi, ob čemer v Mercatorju dodajajo, da projekt optimizacije števila zaposlenih v režijskih službah uresničujejo v skladu z načrti, dodatnih aktivnosti pa na tem področju ne bodo več izvajali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin