Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2014,
19.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2014, 19.21

7 let, 2 meseca

Mercator tik pred prodajo Agrokorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Banke upnice Mercatorja naj bi pristale na skupen reprogram posojil, s čimer naj bi bila sproščena pot prodaje Agrokorju, danes na podlagi neuradnih informacij pišejo Finance.

Vseh 55 bank upnic Mercatorja naj bi se že dogovorilo za reprogram posojil v skupnem scenariju z Agrokorjem Ivice Todorića. Tako naj bi bili izpolnjeni vsi pogoji za dokončanje transakcije, prodajo 53 odstotkov Mercatorja, še navajajo v Financah. Mercator in Agrokor navedb nista komentirala. Delo medtem poroča, da naj bi Agrokor kupnino nakazal že v petek.

Todorić bo moral za največje slovensko trgovsko podjetje skupaj odšteti 549,5 milijona evrov, če se bodo na prevzemno ponudbo, ki bo morala slediti koncu transakcije, odzvali vsi lastniki Mercatorja.

V nedeljo protestni shod proti prodaji V nedeljo popoldne bo v Ljubljani predvidoma potekal protestni shod somišljenikov, ki nasprotujejo prodaji Mercatorja. Sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je pojasnil, da se bodo ljudje najverjetneje zbrali samoiniciativno in izrazili svoje mnenje. Na seznamu javnih shodov in prireditev dogodka ni.

V zadnjem času je bilo več pritiskov povezanih s prodajo približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Parlamentarni odbor za delo je sklenil računskemu sodišču v primeru Mercatorja predlagati revizijo poslovanja Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove Kreditne banke Maribor, ki v konzorciju z nekaterimi drugimi delničarji prodajata delež v Mercatorju.

Minister Židan: Ta prodaja se ne bi smela zgoditi Kmetijski minister Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, je včeraj dejal, da postopek prodaje Mercatorja Agrokorju še ni končan, kupnina še ni plačana, obveze, ki so bile dane, pa niso izpolnjene. "Ta prodaja se po neki poslovni logiki ne bi smela zgoditi," je dejal predsednik SD.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je opozorila na pomen ohranjanja delovnih mest v državi glede na razmere, v katerih smo. Mercator je konec lanskega leta v Sloveniji zaposloval 11.521 delavcev, ob upoštevanju ekonomsko odvisnih podjetij pa blizu 100.000. V celotni predelovalni dejavnosti je medtem zaposlenih 170.000 ljudi, kar kaže na to, kako je Mercator pomemben z vidika delovnih mest, je dejala.

Vlada prodaje očitno ne bo ustavila Premierka Alenka Bratušek pa je na sestanku s predsednikom uprave NLB Jankom Medjo, prvim nadzornikom NLB Gorazdom Podbevškom in predsednikom uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matejem Pircem dobila določena zagotovila glede prodaje Mercatorja Agrokorju, zato vlada prodaje, kot kaže, ne bo ustavila.

Ne spreglejte