Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2011,
12.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 2. 2011, 12.06

7 let, 2 meseca

Medved: Možnosti, da šestega bloka ne bo, ne dopuščam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Možnosti, da šestega bloka ne bo, direktor Premogovnika Velenje Milan Medved ne dopušča. Prepričan je, da je v Sloveniji dovolj uravnoteženega razuma.

"Da se ve, da Slovenija ne more biti brez proizvodnje elektrike v Šaleški dolini," je dejal v pogovoru za Sobotno prilogo Dela. Če pa bi prišlo do tega, da šesti blok ne bo zgrajen, bodo morali hkrati sprejeti tudi odločitev o zapiranju Premogovnika Velenje. Če bloka štiri in pet ostaneta takšna, kot sta zdaj, bo že leta 2015 treba zapreti štirico, je dejal Medved.

Energija bo v prihodnosti dražja Prepričan je, da bi morali narediti vse, da energetike ne bomo razprodali. Država mora ostati ključni strateški partner energetike. Energija bo v prihodnosti dražja, elektrika še posebej. Glede na zahteve po uvajanju alternativnih virov energije, ki so vsi po vrsti še vedno dražji od konvencionalnih, je jasno, da bodo cene energije rasle. Da tudi v energetskem sektorju ne bi bili izpostavljeni pehanju izključno za dobiček, mora država ostati strateški lastnik, je poudaril Medved.

Ob tem je pojasnil, da če se tujemu strateškemu partnerju izplača vstopiti v slovenski energetski sektor, to pomeni, da gre za donosne projekte. Če pa so donosni, imamo dovolj domače pameti, da znamo energetiko gospodarno in konkurenčno voditi. Lahko pa se novi investitorji lotijo energetskih projektov na novih lokacijah.

Ne gre za spopad lobijev O šestem bloku Šoštanja in drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem je Medved mnenja, da ne gre za spopad lobijev, da gre za odnose, ki izhajajo iz sočasnosti projektov, ki jih vsekakor potrebujemo. Vsak vidi le svoj projekt in želi poudariti njegov pomen tako, da daje drugega v nič.

"Projekta prikazujejo kot konkurenčna, pa nista. Ne časovno ne po vsebini. Do takrat, ko bo drugi blok Jedrske elektrarne Krško morda začel obratovati, bo šesti blok Termoelektrarne Šoštanj star že 15 let," je dejal. O vsebini pa je pojasnil, da se ves domači energetski sistem prilagaja jedrski elektrarni. Ta mora obratovati v pasu, torej s stalno močjo, medtem ko Šoštanj delovanje lahko prilagaja nihanjem v odjemu.

Slovenija ima še druge zaloge Premog Šaleške doline je po mnenju Medveda strateški energent Slovenije, ki je praktično dosegljiv. Slovenija ima še druge zaloge. "V severovzhodni Sloveniji je po naših raziskavah več kot 800 milijonov ton geoloških zalog premoga. Izkoristili bi jih lahko okoli polovico. Okoli 20 milijonov ton je v Zasavju, zaradi zapiranja Rudnika Trbovlje Hrastnik pa ostajajo neizkoriščene. Na Žirovskem vrhu je še precej uranove rude," je še dodal Medved.

Ne spreglejte